C2.2. R2-I1 Unapređenje sustava plaća u javnom sektoru, sustava HRM-a i COP-a

Korisnik: Ministarstvo pravosuđa i uprave 

Cilj ovog ulaganja je pravedan, transparentan, dosljedan, motivirajući i financijski održiv sustav plaća u državnoj upravi i javnim službama te standardiziran, digitaliziran te korisnički usmjeren HRM sustav. 

Sustav plaća u državnoj upravi i javnim službama izmijenit će se tako da bude pravedniji s aspekta službenika (uz provedbu načela jednake plaće za jednak rad, odnosno rad jednake vrijednosti), tržišno konkurentniji (u smislu usporedivosti s plaćama za iste ili slične poslove u realnom sektoru), fiskalno održiv i proveden uz socijalni dijalog odnosno konsenzus sa socijalnim partnerima.

Na reformu platnog sustava nadovezuju se unaprjeđenja sustava upravljanja ljudskim potencijalima (HRM) i centraliziranog obračuna plaća (COP).

Implementacija novih funkcionalnosti u postojeći sustav za upravljanje ljudskim potencijalima i digitalizacija određenih poslovnih procesa doprinijet će njegovoj transformaciji u unaprijeđeni, moderni, potpuno operativni i integrirani sustav upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj upravi. 

Integrirani sustav za upravljanje treba omogućiti prikupljanje i obradu svih podataka za upravljanje zaposlenicima, radnim mjestima, kompetencijama i karijerama, njihovim pravima i obvezama iz radnog odnosa, te omogućiti strateško upravljanje ljudskim potencijalima.

Vrijednost ulaganja: 6,8 milijuna eura ili 51 milijun kuna. 

Predviđeno vrijeme za provedbu mjere: prosinac 2024.

Kontakt-osoba za više informacija (za unapređenje sustava plaća u javnom sektoru): Fadila Bahović, mail: sluzbenicki.sustav@mpu.hr

Kontakt-osoba za više informacija (za unaprjeđenje sustava HRM-a): Saša Čolić, sluzbenicki.sustav@mpu.hr