C2.2. R4-I1 Daljnja optimizacija i decentralizacija JLP(R)S putem potpore funkcionalnom spajanju

Korisnik: Ministarstvo pravosuđa i uprave 

Cilj je uspostaviti kvalitetan i učinkovit sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz funkcionalno povezivanje jedinica radi uspostave učinkovitog, kvalitetnog i transparentnog pružanja usluga građanima, kako bi građani imali jednake mogućnosti za zadovoljavanje svojih potreba i interesa, bez obzira gdje žive.

Stvorit će se sustav za financiranje zajedničkog izvršavanja pojedinih poslova lokalnih jedinica – poslova iz njihovog samoupravnog djelokruga kao i za izvršavanje drugih stručnih poslova koje jedinice obavljaju za svoje potrebe.

Kroz suradnju, jedinice mogu lakše prevladati problem nedostatnih kapaciteta, unaprijediti kvalitetu i kvantitetu pruženih usluga te učinkovitije iskoristiti raspoloživa sredstva i resurse.

Potaknut će se zajedničko izvršavanje poslova sufinanciranjem jedinica za točno određeni posao, odnosno zajedničko obavljanje tog posla.

Kriteriji za utvrđivanje iznosa sufinanciranja ovisit će, između ostalog, o broju zadataka koji jedinice zajednički obavljaju, te će se utvrditi posebnim zakonom.

Jedinice koje se odluče funkcionalno spojiti, kako bi ostvarile pravo na sufinanciranje, bit će u obvezi zajednički obavljati posao/poslove u razdoblju od minimalno 5 godina.

Nadalje, funkcionalno odnosno stvarno spajanje jedinica imat će pozitivan utjecaj prilikom dodjele bespovratnih sredstava iz fondova EU i sufinanciranja iz sredstava fondova EU. 

Vrijednost ulaganja: oko 2,8 milijuna eura ili 21 milijun kuna. 

Predviđeno vrijeme za provedbu mjere: lipanj 2025.

Kontakt-osoba za više informacija: Katarina Serdar, jlprs@mpu.hr