C2.5. R1-I3 Razvoj alata za javnu objavu i pretraživanje sudskih odluka

Nositelj provedbe: Ministarstvo pravosuđa i uprave

Cilj je ulaganja uspostaviti sustav objave svih sudskih odluka uz prethodnu automatsku anonimizaciju primjenom programskog rješenja na bazi umjetne inteligencije.

Ujedno bi se sve anonimizirane odluke objavile na jedinstvenom javno dostupnom internetskom portalu uz napredne mogućnosti pretraživanja te uz poštivanje pravila o zaštiti osobnih podataka.

Trenutačno je objava odabranih sudskih odluka omogućena kroz poseban informacijski sustav Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Raspoloživa baza podataka je vrlo ograničenog opsega i relativno sporo se puni sudskim odlukama.

Između ostalog, razlog sporom punjenju je nepostojanje automatiziranog načina anonimizacije. 

Zbog jačanja transparentnosti i dostupnosti sudskih odluka stručnoj i općoj javnosti, implementirati će se sustav za anonimizaciju te će se omogućiti objava sudskih odluka na javno dostupnom internetskom portalu s kojim će biti povezan.

Sudske odluke će se automatski anonimizirati i tako pripremiti za javnu objavu.

Na portalu će se omogućiti pretraživanje korištenjem metapodataka svih odluka po različitim kriterijima (sud, oznaka predmeta, vrsta odluke, datum odluke, datum objave, ECLI broj, propis, indeksni podaci i dr.) te dohvat u različitim formatima.

Sustav će imati i sučelje za administratore kako bi se anonimizirane odluke dodatno prema potrebi suda i postupka obradile.

Vrijednost ulaganja: oko 225 tisuća eura odnosno 1,7 milijuna kuna

Predviđeno vrijeme za provedbu mjere: prosinac 2024.

Kontakt-osoba za više informacija: Silvije Šeremet silvije.seremet@mpu.hr i Bruno Balabušić bruno.balabusic@mpu.hr