C2.6. R1 Povećanje učinkovitosti, koherentnosti i otvorenosti nadležnih tijela u borbi protiv korupcije kroz digitalizaciju, jačanje transparentnosti i unaprjeđenje koordinacije

Nositelj provedbe: Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo unutarnjih poslova

U cilju moderniziranja i učinkovitosti javne uprave u području antikorupcije planirana je izrada jedinstvene IT platforme kojom bi se unaprijedila učinkovitost ukupnog preventivnog antikorupcijskog okvira, a odnosila bi se na različita područja prevencije korupcije: 
  1. zaštita prijavitelja nepravilnosti, 
  2. pravo na pristup informacijama, 
  3. lobiranje, 
  4. sukob interesa, 
  5. umrežavanje i koordinaciju nacionalnih tijela za izradu, provedbu i praćenje provedbe nacionalnih strateških i provedbenih dokumenata čime će se omogućiti pristup i razmjena informacija između svih sudionika u borbi protiv korupcije te
  6. vođenje, ažuriranje i objava popisa trgovačkih društava u vlasništvu države trgovačkih društava u vlasništvu JLP(R)S.

Izradom IT platforme unaprijedilo bi se učinkovito informiranje javnosti o postavljenom normativnom okviru u području borbe protiv korupcije.

Građanima će se  omogućiti korištenje svojevrsnog vođenog hodograma (virtualnog asistenta) koji ih vodi kroz zakonske tekstove i koji bi na jezično razumljiv način korisnika vodio kroz mogućnosti koje zakon pruža te sugerirajući korisniku povezanu informaciju koja se možda u zakonskom tekstu nalazi na udaljenome mjestu.

Osim toga, planirana je izrada IT rješenja koje bi omogućilo jednostavnije i sigurnije podnošenje prijave nepravilnosti Uredu pučke pravobraniteljice – nadležnom kanalu za vanjsko prijavljivanje.

Ovim putem , uz već postojeće načine prijavljivanja uspostavljene sukladno Zakonu, uspostavio bi se dodatni kanal za prijavu nepravilnosti koji bi omogućio sigurno podnošenje prijave i komunikaciju s prijaviteljem.

Vrijednost ulaganja: oko 5,8 milijuna eura odnosno 44 milijuna kuna (reforma: oko 800 tisuća eura odnosno 6 milijuna kuna, sve investicije oko 5 milijuna eura odnosno 38 milijuna kuna)

Predviđeno razdoblje provedbe ulaganja: lipanj 2026. godine. 

Kontakt-osoba za više informacija: Ivan Odeljan ivan.odeljan@mpu.hr