C2.6. R2 Unaprjeđenje provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama

Nositelj provedbe: Povjerenik za informiranje

Zakon o pravu na pristup informacijama je glavni instrument za ostvarivanje Ustavom zajamčenog prava građana na informacije u posjedu tijela javne vlasti, transparentnost i otvorenost vlasti te suzbijanje korupcije.

Praćenje provedbe ovog Zakona obavlja Povjerenik za informiranje, neovisno državno tijelo za zaštitu prava na pristup informacijama, koje ujedno i inicira donošenje ili izmjene propisa radi provedbe i unapređenja prava na pristup informacijama.

Povjerenik za informiranje predmetnim ulaganjem provest će detaljnu evaluaciju Zakona o pravu na pristup informacijama i njegovim učincima na segment ostvarivanja Ustavom zajamčenog prava iz perspektive korisnika, ali i tijela javne vlasti te će utvrditi mogućnosti za unaprjeđenje pojedinih zakonskih rješenja za ostvarivanje prava na pristup informacijama.

Uz izradu nezavisne analize o vrednovanju učinaka Zakona o pravu na pristup informacijama, planiraju se organizirati javna događanja kao sastavni dio dijaloga sa stručnom i općom javnosti radi predstavljanja nalaza analize i teza za moguće dorade zakonskog teksta.

Vrijednost ulaganja: oko 53 tisuće eura odnosno 400 tisuća kuna

Predviđeno razdoblje provedbe ulaganja: rujan 2023.

Kontakt-osoba za više informacija: Jagoda Botički, jagoda.boticki@pristupinfo.hr