Implementacija projekta “Razvoj pravosudne suradnje u kaznenim stvarima”, financiranog od Europske unije, uspješno je dovršena

  • Slika /slike/Projekti/EU projekti/Razvoj pravosudne suradnje u kaznenim stvarima/Konference_240221-2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

24. veljače 2021. godine, održana je međunarodna završna konferencija u projektu “Razvoj pravosudne suradnje u kaznenim stvarima”. Projekt je implementiran od strane triju uključenih država i njihovih institucija – Sudske Administracije Republike Latvije, Administracije nacionalnih sudova Republike Litve i Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Cilj ovog projekta je promicanje pravosudne suradnje u kaznenim stvarima te doprinijeti učinkovitoj i koherentnoj primjeni EU instrumenata uzajamnog priznanja u kaznenim stvarima.
 
Projekt je fokusiran na dvije odluke Vijeća Europske unije, Okvirnu odluku Vijeća 2008/909/JHA, od 27. studenog 2008. godine, o primjeni načela uzajamnog priznanja kaznenih presuda kojima se izriču kazne zatvora ili mjere koje uključuju oduzimanje slobode s ciljem njihova izvršenja u Europskoj uniji (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008F0909&qid=1614766169579&from=EN) i Okvirnu Odluku Vijeća 2008/947/JHA, od 27. studenog 2008. godine, o primjeni načela uzajamnog priznavanja na presude i probacijske odluke s ciljem nadzora probacijskih mjera i alternativnih sankcija (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008F0947&qid=1614766431702&from=EN).
 
Tijekom projekta, “Ernst & Young Baltic” d.o.o. je producirao dokument “Jedinstveno izvješće o sudskoj praksi” (https://mpu.gov.hr/istaknute-teme/projekti/eu-projekti-22102/projekt-razvoj-pravosudne-suradnje-u-kaznenim-stvarima/24793), koji je predstavljen sucima i zaposlenicima sudova na seminarima održanima u Republici Latviji, Republici Litvi i Republici Hrvatskoj.
 
Na završnoj e-konferenciji sudionicima su se obratili: zamjenik Državnog tajništva za sudske stvari Ministarstva pravde Republike Latvije, Inita Illaža, zamjenik predsjednika suda Distrikta Kaunas za kaznene stvari, Komora Kaunas, Laima Šeputiene, sutkinja Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, EJN kontakt točka, Tanja Pavelin, pravnica iz Odjela za međunarodnu suradnju Ministarstva pravde Republike Latvije, Julija Muraru-Klučica, EJN kontakt točka Federalne javne službe pravde, Uprava za opću legislativu, Središnje tijelo za međunarodnu suradnju u kaznenim stvarima Brusselles, Kris Van Opdenbosch, viši inspektor Odsjeka za međunarodnu suradnju Centralnog državnog policijskog odjela, Ieva Bondare, kao i predjednika Suda predgrađa Latgale pri Sudu Rige, Signe Grinberga.
 
U zaključnom dijelu konferencije, Harold Epineuse, izvršni direktor Francuskog instituta viših pravosudnih studija, predstavio je ideje i preporuke CEPEJ (Europske komisije za učinkovitost i pravosuđe) “Iskustva i izazovi pravosudnih sustava tijekom i nakon pandemije COVID-19” te je, uz zamjenika predsjednika Suda Pardaugava grada Rige Gunta Sokolova, govorio o radu sudova.
 
Ukupni budžet projekta je bio 97.098,22 EUR, od kojih je 80% financirano od strane Europske komisije, dok je 20% sredstava financirano iz javnih tijela Republike Latvije, Republike Litve i Republike Hrvatske.