Izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak za pravne osobe

Slika /slike/online_zk.jpg
Funkcionalnost izdavanja uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak za pravne osobe omogućena je putem sustava e-Ovlaštenja.

Usluga izdavanja uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak za pravne osobe dostupna je na adresi: https://usluge.pravosudje.hr/uvjerenje-kazneni-postupak/.

U sustav se prijavljujete putem NIAS vjerodajnice, a prihvaćene su sve razine sigurnosti.

Ukoliko u sustavu e-Ovlaštenja imate pravo zastupanja pravne osobe, nakon prijave možete odabrati želite li uvjerenje preuzeti u svoje ime ili u ime pravne osobe za koju ste ovlašteni.

Uvjerenja izdaje Općinski kazneni sud u Zagrebu i vrijede u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Izdano uvjerenje možete pronaći na stranici na kojoj se pregledavaju podneseni zahtjevi te će vam se po izboru dostaviti i na adresu vaše elektroničke pošte.

Plaćanje sudske pristojbe

Pravne osobe koje obavljaju javne ovlasti ne plaćaju sudsku pristojbu ako se izdavanje uvjerenja traži za potrebe postupaka koji proizlaze iz obavljanja javnih ovlasti.

Sudska pristojba za ostale svrhe naplaćuje se sukladno Uredbi o Tarifi sudskih pristojbi.
 
Plaćanje sudske pristojbe možete obaviti putem Sustava za naplatu javnih davanja Republike Hrvatske na način da prije slanja zahtjeva sudu uplatite pristojbu u iznosu od 15,00 kuna. Uvjeti naplate javnih davanja u sklopu Sustava za naplatu javnih davanja Republike Hrvatske dostupni su na mrežnoj stranici https://njd.fina.hr.

Kod podnošenja zahtjeva izravno sudu, sudska pristojba naplaćuje se u iznosu od 30,00 kuna, osim u slučaju oslobođenja od plaćanja sudskih pristojbi.

Podnošenje zahtjeva sudu

Zahtjev morate podnijeti na bilo kojem općinskom sudu, osim na Općinskom radnom sudu u Zagrebu, Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu i Općinskom prekršajnom sudu u Splitu, ako:
  • vam je uvjerenje potrebno za uporabu u inozemstvu  ili
  • ste oslobođeni od plaćanja sudskih pristojbi prema drugoj osnovi.