Državna tajnica Šimundža-Nikolić predstavila Hrvatskom saboru Prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama

Slika /slike/DT šimudža.JPG

Svrha Konvencije je obvezati države stranke da u svojim nacionalnim zakonodavstvima kriminaliziraju podmićivanje stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) međunarodna je organizacija koja okuplja države opredijeljene za demokraciju i tržišno gospodarstvo s ciljem potpore održivom gospodarskom razvoju, podizanju životnog standarda, unapređenju nacionalnih sektorskih politika kao i rastu svjetske trgovine.

Vodeći instrument OECD-a protiv podmićivanja je Konvencija o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama, sastavljena u Parizu, 17. prosinca 1997. godine

Radna skupina OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama odlučila je 12. listopada 2023. godine prihvatiti zahtjev Republike Hrvatske i preporučiti upućivanje poziva Republici Hrvatskoj da pristupi Konvenciji i da postane članicom Radne skupine.

„Važan i bitan preduvjet za usvajanje ove odluke bilo je preciziranje i usvajanje odredbi u Kaznenom zakonu i Zakonu odgovornosti pravnih osoba kao i Zakon o porezu na dobit“ izjavila je državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić.

Ovim se Zakonom predlaže potvrditi Konvenciju u borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama kako bi njezine odredbe postale dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske.

Državna tajnica je izjavila kako je svrha i sadržaj ove Konvencije obvezati države da u svojim nacionalnim zakonodavstvima kriminaliziraju podmićivanje stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama.

„Konvencija nastoji eliminirati davanje mita, aktivno podmićivanje odnosno aktivnosti onih koji ga nude“ rekla je državna tajnica.


 

Stranica