Potpisan dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/listopad/TKU.jpg

Potpisani su dodaci Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe i Kolektivnom ugovoru za državne službe kojima je povećana osnovica za obračun plaće za pet posto i ugovoren rast božićnice u visini 300 eura, a prvi put u Kolektivni ugovor ušla je uskrsnica u iznosu od 100 eura.

Osnovica plaće za listopad, koja će biti isplaćena u studenome raste s 902 na 947 eura. Povećana božićnica bit će isplaćena u prosincu, a u siječnju 238.000 službenika i namještenika može očekivati veće plaće radi poreznog rasterećenja, rekao je novinarima nakon potpisivanja ministar rada Marin Piletić.

Najavio je donošenje uredbi prema novom zakonu o plaćama koje će imati učinak kao da je osnovica plaće porasla od 12 do 14 posto.  Uz povećanje osnovice, povećanje minimalnog koeficijenta s 0,6 na 1 dovoljno govori o učinku na sustav plaća u državnim i javnim službama, rekao je ministar.  

Također je najavio da ako zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024. ponovno se otvaraju pregovori o povećanju osnovice. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je da se radi o zajedničkom postignuću te da se u skladu s fiskalnim mogućnostima ide u korist zaposlenika.

Idućih pet mjeseci idu stalno neka nova primanja, naglasio je premijer Plenković, zadovoljan što će procijenjeni i fiskalni učinak biti minimalno dodatnih 850 milijuna eura.

Naglasio je da su njegove vlade osnovicu dosad povećale praktički za 40 posto, što je po njegovim riječima dokaz da kontinuirano rade na unaprjeđenju položaja radnika.

Time se stvaraju preduvjeti i za rast plaća zaposlenicima i u privatnom sektoru, kazao je premijer, poručivši da država i Vlada vode računa o svima. Smatra kako je srušen mit da osobno mora sudjelovati u pregovorima da bi se postigao dogovor. 

Koordinatorica pregovaračkog tima sindikata javnih službi i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je učinjen korak naprijed u ostvarenju zajedničkih zahtjeva za stalnim rastom plaća. Slijedi veliki posao socijalnih partnera na uredbama za koeficijente, jer se njima pozicioniraju sa plaćama unutar sustava. 

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom, a očekuje da će se kroz zakon o plaćama riješiti neke stvari koje su ostale nedorečene.

Tekst: Hina 

Foto: Vlada RH 



Stranica