Konferencija „Međuresorna suradnja, mentalno zdravlje i moderne tehnologije – izazovi moderne probacijske službe"

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/listopad/5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave i Norveške uprave za izvršavanje sankcija u Opatiji se od 4. do 5. listopada održava međunarodna konferencija „Međuresorna suradnja, mentalno zdravlje i moderne tehnologije - izazovi moderne probacijske službe“.

Konferenciju su otvorili državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić te veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Arne Sannes Bjornstad.

Državna tajnica Šimundža-Nikolić istaknula je da je projekt „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ u okviru kojeg se održava konferencija, rezultat hrvatskog i norveškog partnerstva koje je rezultiralo brojnim iskoracima u unaprjeđenju pravosudne infrastrukture, elektroničkih usluga pravosuđa, povećanju kompetencija sudaca i jačanju zaštite ljudskih prava.

„Hrvatska probacijska služba u desetljeću svojeg djelovanja izrasla je u službu koja ima centralnu ulogu u socijalnoj integraciji počinitelja kaznenih djela, ali i zaštitu zajednice.  Rezultati i uspjesi naše službe prepoznati su u međunarodnim okvirima što je priznanje svim našim probacijskim službenicama i službenicima“, kazala je državna tajnica.

Govoreći o ciljevima projekta financiranog sredstvima Norveške darovnice, državna tajnica je naglasila kako rezultati toga projekta hrvatskoj probacijskog službi ostaju trajno. Posebice kada je riječ o nabavci uređaja za elektronički nadzor za uvjetni otpust koji je u hrvatski penološki sustav implementiran tijekom 2022. godine.

„Nabava elektroničkih narukvica omogućila nam je da u naš sustav uvedemo elektronički nadzor uvjetnog otpusta. Iskustva implementacije elektroničkog nadzora zatvorenika kojima je odobren uvjetni otpust, koristimo za nadogradnju sustava elektroničkog nadzora osoba lišenih sloboda jer smo svjesni prednosti koje takav sustav ima za cjelokupni penološki sustav“, navela je državna tajnica.

U kontekstu jačanja zaštite ljudskih prava državna je tajnica napomenula je kako je provedba pilot projekta Roma mentori rezultirala brojnim pozitivnim ishodima u integraciji romske zajednice u Međimurskoj županiji. Pilot projektom zaposleno je šest Roma s područja Međimurske županije koji su educirani u suradnji sa češkim stručnjacima. 

Zahvaljujući tom projektom učinjeni su značajni iskoraci ne samo u ispunjavanju obveza vezanih za izvršavanje probacijskih mjera i sankcija već i rješavanju svakodnevnih problema s kojima se romska zajednica suočava - ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, nastavka školovanja, upisa djece u predškolski odgoj.

„Roma mentori dali su veliki doprinos u nastojanjima suzbijanja nasilja u obitelji, obavještavajući nadležne institucije i radom sa žrtvama obiteljskog nasilja. Pružanjem potpore žrtvama obiteljskog nasilja, pružanjem pravodobnih informacija mentori su se priključili sustavu podrške žrtvama“, rekla je državna tajnica.

Državna tajnica pozdravila je središnju temu konferencije - mentalno zdravlje službenika u probaciji i naglasila da je Ministarstvo pravosuđa i uprave svjesno da se službenici svakodnevno susreću sa stresnim, izazovnim i traumatičnim situacija.
 
„Neizbježno je da takve situacije ostave traga na njihovu svakodnevnicu, ne samo na radnom mjestu, nego i u privatnom životu. Stoga ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju sustava podrške službenicima i namještenicima s ciljem smanjivanja rizika odnosno posljedica na njihovo mentalno zdravlje“, zaključila je državna tajnica.

Na međunarodnoj konferenciji sudjelovali su i glavna tajnica Europskog udruženja za probaciju Jana Špero, direktor za međunarodnu suradnju Norveške uprave za izvršavanje sankcija Kim Ekaugen, direktorica slovenske probacijske službe Danijela Mrhar Prelić te predstavnici probacijskih službi Latvije, Litve, Poljske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.


 

Stranica