Državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić na konferenciji "Digitalna Hrvatska, u korak s vremenom"

Slika /slike/01 DT ŠIMUNDŽA-NIKOLIĆ/VSN konferencija Digitalna Hrvatska.png

U organizaciji Večernjeg lista u ponedjeljak, 23. listopada 2023. godine na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu održana je konferencija "Digitalna Hrvatska, u korak s vremenom"

Projekt Digitalna Hrvatska Večernjeg lista počeo je prije pet godina kada je krenula digitalna karavana Hrvatskom kako bi se pomoglo građanima da bolje razumiju digitalni svijet te na licu mjesta utvrdilo koja su pitanja građana, a koje su im dileme u korištenju digitalnih tehnologija.

Uvodna izlaganja konferencije "Digitalna Hrvatska, u korak s vremenom" održali su državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić i ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić.

„Uredbom o uredskom poslovanju u javnu upravu uvedeno je pravilo da je digitalni oblik temeljni i primarni. Razvijena je i usluga e-Upravni postupak putem koje građani i gospodarski subjekt mogu pratiti tijek upravnog postupka, tko je rješavatelj, u kojoj je postupak fazi. Uveden je i elektronički potpis i pečat te uspostavljena elektronička pisarnica s ciljem ubrzanja procesa državne uprave. Krajem prošle godine uveden je i digitalni sustav polaganja Državnog ispita, čime je zamijenjen gotovo tri desetljeća star sustav u kojem se on polagao usmeno i jedino u metropoli. Planira se uvođenje Centraliziranog sustava zapošljavanja, sve natječaje za zapošljavanje provoditi će jedno tijelo. Sustav će smanjiti troškove i skratiti postupak primanja u državnu službu te i podići razinu transparentnosti zapošljavanja. I klasični će zapisnici sa sudskih postupaka otići u povijest, u postupci će se - tonski snimati. Usto, zahvaljujući usluzi e-Matične knjige tijekom prošle godine izdano je više od pola milijuna dokumenata. Više od 1200 sugrađana prijavilo je vjenčanje putem sustava e-Građani, 3700 djece je prijavljeno putem e-Novorođenče, a informacijski sustav katastra i zemljišnih knjiga koristi gotovo 148 tisuća sugrađana.“ istaknula je u uvodnom izlaganju državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić.

Na panel diskusiji s temom - "Digitalizacija - izazovi i rješenja" sudjelovali su predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić, direktor Sektora razvoja poslovanja AKD-a Leo Lokas, direktor ICT rješenja za industriju i društvo u Ericsson Nikoli Tesli Ivan Lupić i član Uprave Algebre Hrvoje Josip Balen.
 
   
                  


Stranica