Ministar Malenica na Aktualnom prijepodnevu: Akcijski planovi povećali su ažurnost i efikasnost rada sudova

Slika /slike/Hina (2).jpg

Aktualnim prijepodnevom započela je 16. sjednica Hrvatskog sabora na kojoj je članovima Vlade postavljeno 38 zastupničkih pitanja.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovorio je na pitanje saborske zastupnice Marije Jelkovac koje se odnosilo na Akcijske planove za poboljšanje učinkovitosti rada sudova, a koje Ministarstvo provodi već drugu godinu za redom.

„Oštro osuđujem napad na sutkinju Županijskog suda u Osijeku Vlastu Šimenić-Kovač. Vjerujem da će nadležna tijela uskoro pronaći počinitelja“ istaknuo je ministar Malenica na početku izlaganja.

Odgovarajući na zastupničko pitanje ministar Malenica podsjetio je kako je Ministarstvo pravosuđa i uprave jedan od najvećih predlagača izmjena propisa te da nema bitnog propisa koji se unazad nekoliko godina nije promijenio, a sve isključivo iz razloga da se poveća učinkovitost samog pravosuđa.

„Moram istaknuti da smo krajem prošle godine vidjeli rezultate naših Akcijskih planova koje smo pripremili za svaki konkretni sud, a koji idu u smjeru povećanja ažurnosti i efikasnosti rada sudova. U prošloj je godini sudski postupak prosječno trajao 247 dana - općinski su sudovi ubrzali postupke za 84 dana, trgovački za 45, a upravni za 23 dana, dok je ukupan broj neriješenih predmeta smanjen za 10%. Navedeno je rezultat svih aktivnosti koje ministarstvo poduzima zajedno sa sudovima,“ objasnio je ministar.

Promjene u pravosuđu idu u tri smjera: zakonodavnom, organizacijskom i infrastrukturnom. Za sljedećih šest godina pripremljen je paket od 333 milijuna eura koji će se uložiti u pravosudnu infrastrukturu, a radi se i na Zakonu o plaćama u javnom sektoru kojim će se, između ostalog, regulirati i plaće službenika u pravosuđu.

Foto: Hina 

Pisane vijesti