Ministar Malenica na ministarskom sastanku o digitalnoj transformaciji na Bledu

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/kolovoz/bsf_2023_2023_08_28_pigacsi_8-6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjeluje na ministarskom sastanku o digitalnoj transformaciji koji se održava na marginama Strateškog foruma na Bledu.

Ministri zaduženi za digitalizaciju iz Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije raspravljali su o digitalnoj transformaciji društva i važnosti digitalizacije procesa javne uprave.

Slovenija i Hrvatska izrazile su spremnost za suradnju u području digitalizacije i procesu pristupanja Europskoj uniji država Zapadnog Balkana.

Ministar Malenica istaknuo je da je digitalna transformacija dio ključnih strateških dokumenata Republike Hrvatske - Nacionalne razvojne strategije i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i Strategije digitalne Hrvatske do 2023.

Dodao je kako je digitalizacija okosnica nacionalnih planova za razvoj pravosuđa i javne uprave.

„Naši ključni razvojni dokumenti podcrtavaju važnost upotrebe digitalnih tehnologija. Digitalne usluge proširuju odnosno pospješuju pristup pravosuđu, unaprjeđuju kvalitetu javnih usluga i doprinose zaštiti ljudskih prava“, poručio je ministar i naglasio da je u procesu digitalizacije javnih usluga vrlo važno imati kvalitetan  zakonodavni okvir.

Govoreći o pristupu digitalno kao zadano - digitalno prvo, ministar je istaknuo da se takvim pristupom unaprjeđuju javne usluge, stvara otvorenije i transparentnije društvo i pristupačniji sustav koji može djelovati u različitim okolnostima.  

Ministar Malenica spomenuo je da je nova Uredba o uredskom poslovanju važan iskorak u jačanju učinkovitosti javne uprave budući da je njome digitalna komunikacija s građanima i poslovnim subjektima propisana kao primarna, a uz to definirala je povezivanje svih informacijskih sustava državne uprave s ciljem optimizacije procesa.

„Broj elektroničkih javnih usluga i korisnika sustava e-Građani kontinuirano raste. Više od 1 780 000 korisnika sustava e-Građani koristilo je 138 milijuna puta e-usluge što znači da svaki od njih nije morao ići na šalter. To je značajna prednost digitalizacije“, zaključio je ministar.

Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo
 

Stranica