Održana 247. sjednica Vlade

Slika /slike/01 Sjednice Vlade RH/HN20230720137128.jpg

Na 247. sjednici Vlade prihvaćen je Nacrt konačnog prijedloga zakona  o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te je raspušteno Gradsko vijeće grada Orahovice. 

Prijedlogom Zakona o izbornom sustavu izborne jedinice se modificiraju u skladu s odlukom Ustavnog suda

Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske iz veljače 2023. ukinut je Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora koji prema toj Odluci prestaje važiti 1. listopada 2023. godine. Ustavni sud utvrdio je da navedeni Zakon nije u suglasnosti s člankom 45. Ustava Republike Hrvatske odnosno ne osigurava jednakost biračkog prava.

Vlada Republike Hrvatske temeljem te odluke izradila je Konačni prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u kojem se u 10 izbornih jedinica bira jednak broj zastupnika - 14 zastupnik bira se u svakoj izbornoj jedinici.

"Broj birača u svih deset predloženih izbornih jedinica u zakonskom je okviru od + -5%, odnosno u niti jednoj izbornoj jedinici odstupanja nisu veća od + - 2,20%" izjavio je ministar Malenica te dodao kako je kod određivanja granica predloženih izbornih jedinica vođeno računa o područjima županija te o zemljopisnim i prirodnim obilježjima Republike Hrvatske sukladno odredbama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

"Ovim zakonskim prijedlogom ne mijenja se izborni sustav u Republici Hrvatskoj već se izborne jedinice modificiraju u skladu s odlukom Ustavnog suda. Četiri petine birača ostat će u izbornim jedinicama u kojima su i do sada glasovali. 22% birača ovim prijedlogom mijenja izbornu jedinicu" izjavio je ministar i zaključio da se ovim prijedlogom zakona na jasan i transparentan način uređuju pitanja koja se odnose na praćenje broja birača u izbornim jedinicama i postupku njihove delimitacije.

Raspuštanje Gradskog vijeća grada Orahovice

Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo je dopis stručnih službi Grada Orahovice o nemogućnosti donošenja odluka Gradskog vijeća Grada Orahovice dulje od tri mjeseca.
 
Zadnja sjednica Gradskog vijeća održana je 27. veljače 2023., od tada nije održana niti jedna sjednica Gradskog vijeća niti se je o neodržavanju sjednica i pokušajima sazivanja sjednice očitovala predsjednica Gradskog vijeća.

"Budući da je člankom 84. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da će Vlada  raspustiti predstavničko tijelo ako ne može donositi odluke iz svojeg djelokruga dulje od 3 mjeseca,  stekli su se zakonski uvjeti za raspuštanje Gradskog vijeća grada Orahovice" izjavio je ministar.

 

Stranica