Ministar Malenica u Dnevniku Nove TV o ostavci Ravnateljice USKOK-a

Slika /slike/Dnevnik Nova TV.JPG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je, između ostalog, o odlasku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, promjenama izbornog zakona te povećanju plaća sudaca.

Odlazak ravnateljice USKOK-a

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dobio je jučer dopis glavne državne odvjetnice u kojem je obavješten da je ravnateljica USKOK-a podnijela zahtjev za razrješenje te izvješće u kojem se navode razlozi ostavke.

"Posrijedi je prometna nesreća s većom materijalnom štetom i vjerujem da će u narednim danima reagirati DORH i da će pojasniti sve okolnosti" izjavio je ministar Malenica te potvrdio da će u narednim danima dati svoju suglasnost po ovom pitanju.

Upitan je li zabrinut za funkcioniranje USKOK-a, ministar je naglasio da je USKOK dio Državnog odvjetništva i da će glavna državna odvjetnica poduzeti određene poteze u vidu nastavka njihovog normalnog funkcioniranja.

"Kad se ostavka prihvati tada će, vjerujem glavna državna odvjetnica imenovati vršitelja dužnosti, tada će se vjerojatno provesti i natječaj. Sve je na Državnom odvjetništvu da u ovoj situaciji u kojoj se nalazi USKOK osigura sve da nastave neometano s radom" izjavio je.

Prijedlog Zakona o povećanju plaća sudaca i pravosudnih dužnosnika ušao je u zakonodavnu proceduru

"U međuvremenu smo išli u smjeru izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika tako da povećamo koeficijente - prije svega sucima i pravosudnim dužnosnicima prvog stupnja, te povećanje osnovice linearno za sve pravosudne dužnosnike. Taj prijedlog zakona ušao je u zakonodavnu proceduru" rekao je ministar Malenica te komentirao kako je u ponedjeljak razgovarao s predsjednikom Vrhovnog suda.

"Sutra je redovna radna skupina koja nastavlja razgovarati o ostalim materijalnim pravima sudaca, stupnjevanju i indeksaciji samih plaća. Nastaviti ćemo raditi na poboljšanju plaća" dodao je.

Izmjene izbornih jedinica

Ministar Malenica osvrnuo se i na zamjere oporbe zbog izmjena izbornih jedinica te je izjavio kako se radi o "dvostrukim" kriterijima. "Svaka je politička opcija u proteklih nekoliko mjeseci izašla s određenim prijedlogom. Tako je i HDZ promišljao o određenom modelu. U konačnici, prijedlog će obaviti Ministarstvo pravosuđa i uprave". 

Također, ministar je naglasio kako je prije godinu dana dan prijedlog Izmjene Zakona o referendumu i da je vladajuća većina dala prijedlog promjene Ustava.

"Bit će zasigurno prilike za raspravu i prijedloge" dodao je ministar.

Na kraju gostovanja, ministar Malenica osvrnuo se na tvrtku Cuspis koja je u suradnji s drugim tvrtkama radila na platformi Cijepise.

"Raspisali smo javnu nabavu. Ne možete nikome zabraniti da se prijavi na postupak javne nabave. Nismo donijeli odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja. To da je tvrtka Cuspis bila najjeftinija ne znači da će biti i izabrana kao najbolja ponuda", zaključio je Malenica.

FOTO: Dnevnik.hr
 

Pisane vijesti