Ministar Malenica u emisiji Otvoreno: „U proračunu osigurano 850 milijuna eura za povećanje plaća u državnim i javnim službama“

Slika /slike/Ministar u emisiji Otvoreno.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u HRT-ovoj emisiji „Otvoreno“ u kojoj je govorio  o reformi sustava plaća - jednoj od najvećih reformi u području javne uprave.

„Nalazimo se u trenutku kada treba pripremiti dvije uredbe kroz koje ćemo ukupno dvije i pol tisuće radnih mjesta koje su do sada bile u državnim i javnim službama, svesti, odnosno konsolidirati na tisuću,“ poručio je ministar Malenica, dodavši kako je Vlada predvidjela povećanje koeficijenata sukladno metodologiji, koja je uključivala složenost poslova.

Objasnivši kako Vlada želi čuti mišljenje Sindikata, ministar Malenica rekao je da se trenutno razgovara sa sindikatima o njihovim prijedlozima.

„Kada se govori o plaćama, treba uzeti u obzir ono što se dogodilo prošle godine, a to je privremeni dodatak od 100, 80 i 60 eura, koji je obuhvatio 220 tisuća državnih i javnih službenika. To je bila prva faza, sada ide druga faza kroz konsolidaciju radnih mjesta i formiranja novih koeficijenata,“ kazao je ministar Malenica, zaključivši kako je cijeli proces bio transparentan i sveobuhvatan.

Gosti „Otvorenog“, uz ministra Malenicu, bili su i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković te glavna direktorica HUP-a Irena Weber.
 
Snimku cijelog razgovora možete pogledati na poveznici.

Izvor: HRT

Foto: HRT

Pisane vijesti