Na sjednici Vlade prihvaćen Nacrt prijedloga zakona o mirnom rješavanju sporova

Slika /slike/HN20230330985638.JPG

Na 205. sjednici Vlade prihvaćen Nacrt prijedloga zakona o mirnom rješavanju sporova (EU) koji će unaprijediti sustav mirnog rješavanja sporova u Hrvatskoj.

Radi poticanja građana na mirno rješenje sporova Vlada je u saborsku proceduru uputila Prijedlog novog zakona o mirnom rješavanju sporova kojim je predviđeno osnivanje Centra za mirno rješavanje spora sa sjedištem u Zagrebu.

Novi se zakon predlaže radi osiguranja veće dostupnosti mirnog rješavanja sporova, ubrzanja postupaka i rasterećenja sudova za one predmete u kojima je moguće spor riješiti mirnim putem.

Medijacija kao postupak za stranke ima nekoliko prednosti jer je dobrovoljna, brža i jeftinija, a stranke u postupku u bilo kojem trenutku imaju mogućnosti prekinuti postupak i spor riješiti na sudu, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Uz Centar za mirno rješavanje uspostavlja se i Registar medijatora i institucija za medijaciju koji će biti javno dostupan u elektroničkom obliku.

"Zakon o mirnom rješavanju sporova jedan je od indikatora Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji se donosi s ciljem unaprjeđenja sustava mirnog rješavanja sporova u Hrvatskoj", istaknuo je Malenica.

Novi zakon, ocijenio je, unaprijedit će sustav mirnog rješavanja sporova kroz uspostavu snažnije kontrole izmiritelja, dodatne, unificirane, edukacije i veću dostupnost mirnog rješavanja sporova odnosno medijacije. Novim zakonom usmjeravat će se stranke da sklope nagodbu prije podnošenja tužbe radi naknade štete te će sudovi kod pokretanja parnica uputiti stranka da u roku od 15 dana sudjeluju na informativnom sastanku o medijaciji.

Sudovi će tijekom cijelog postupka moći uputiti stranke da spor pokušaju riješiti mirnim putem.

Omogućeno zapošljavanje dodatnog broja vježbenika u državnoj upravi

Izmijenjena je i Odluka o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade, kojom se omogućava zapošljavanje mladih, nezaposlenih bez radnog iskustva na mjesto vježbenika.

Izmjenama odluke tako se omogućava da tijela s više od 100 zaposlenih u kalendarskoj godini mogu zaposliti do četiri vježbenika (do sada je bilo dva vježbenika), a tijela s više od 1000 zaposlenih 20 vježbenika (do sada je bilo 10 vježbenika).

"Budući da u idućim godinama iz državne službe u mirovinu odlazi veći broj službenika i namještenika te da se uočava trend smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi ovom se odlukom omogućava kvalitetno upravljanje ljudskim potencijalima", rekao je ministar Malenica.

Vlada je raspisala izbore za članove vijeća nacionalnih manjina za 7. svibnja

Odredbama Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, izbori za članove vijeća i izbori za predstavnike nacionalnih manjina održavaju se istodobno, prve nedjelje u svibnju svake četvrte godine. Budući da su posljednji izbori održani 5. svibnja 2019., to se predlaže da se izbori za predstavnike nacionalnih manjina održavaju 7. svibnja 2023. godine.

Odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina propisano je da visinu naknade za rad članova izbornih tijela utvrđuje, prije svakih izbora Vlada na osnovi mjerila i prijedloga Državnog izbornog povjerenstva. Visina naknade članova izbornih povjerenstava utvrđuje se ovisno o broju izbora koje navedena izborna povjerenstava provode, neovisno o tome radi li se o izborima za članove vijeća nacionalnih manjina ili o izborima za predstavnike nacionalnih manjina.
 
"Ovim Prijedlogom Odluke utvrđuje se visina naknade za rad članova županijskih izbornih povjerenstava, Izbornog povjerenstva Grada Zagreba, gradskih i općinskih izbornih povjerenstava te biračkih odbora za provedbu izbora članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave. Sredstva za naknadu za rad članova izbornih tijela osiguravaju se u proračunu jedinice" rekao je ministar.

Također, prijedlogom Odluke određuje se visina naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave, koji će se održati 7. svibnja. Pravo na naknadu troškova ostvaruje se nakon objave konačnih rezultata izbora, a financijska sredstva osiguravaju se u proračunu jedinice na čijem području se izbori provode.

Ukinuta pristojbena obveza za izdavanje izvadaka iz sudskog registra

Prijedlogom uredbe o tarifi sudskih pristojbi prvenstveno se provodi prilagodba uvođenju eura kao službene valute sukladno Zakonu o uvođenju eura. Pristojbena obveza za prijepise i za ispise iz ručno vođene zemljišne knjige usklađuje s pristojbenom obvezom za presliku ili ispis zbirke isprava  budući da se radi o gotovo istovrsnom postupku.
 
"Također, ukida se pristojbena obveza za izdavanje izvadaka iz sudskog registra kao posebna mjera financijskog i administrativnog rasterećenja poslovnih subjekata i građanstva. Tarifa ne predviđa izmjene u visini pojedinih pristojbenim obveza" zaključio je ministar.

Izvor: Hina/MPU 
Foto: Hina







 

Pisane vijesti