Na sjednici Vlade prihvaćene zakonske izmjene kojima se skraćuje trajanje upravnog inspekcijskog nadzora

Slika /slike/01 Sjednice Vlade RH/VRH_5910.jpg

Na 251. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predložio je izmjene Zakona o upravnoj inspekciji te je zatražio raspisivanje prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Orahovice.

Skraćuje se trajanje upravnog inspekcijskog nadzora 

U cilju unaprjeđenja rada upravnih inspektora i administrativnog rasterećenja, izmjenama Zakona o upravnoj inspekciji, propisuje se da upravni inspektori sastavljaju zapisnik o inspekcijskom nadzoru samo kada utvrde nezakonitosti, nepravilnosti i nedostatke u radu nadziranog tijela.

„Ako prilikom provedbe inspekcijskog nadzora upravni inspektor ne utvrdi nezakonitost ili nepravilnost o tome će pisano obavijestiti čelnika nadziranog tijela. Time se skraćuje trajanje inspekcijskog nadzora te se administrativno rasterećuje upravna inspekcija i nadzirano tijelo,“ objasnio je ministar Malenica.

Uz to, ovim se zakonskim izmjenama Zakon usklađuje s uvođenjem eura kao službene valute, stoga se prekršajne kazne iskazuju u eurima.

Ministar Malenica istaknuo je kako se Zakon o upravnoj inspekciji usklađuje i s odredbama Zakona o državnim službenicima na način da se kao uvjet za raspored upravnih inspektora propisuje „državni ispit“ u skladu s promjenom koncepta provedbe državnog ispita.
 
Vlada prihvatila prijedlog za raspisivanje prijevremenih izbora u Orahovici 29. listopada 2023. godine

Vlada Republike Hrvatske je 31. kolovoza, sukladno odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, donijela Rješenje kojim se raspušta Gradsko vijeće Grada Orahovice budući da je isto onemogućeno u donošenju odluka iz svog djelokruga u razdoblju duljem od tri mjeseca.

Ministar Malenica rekao je kako se ovim Prijedlogom predlaže raspisati prijevremene izbore za članove Gradskog vijeća Grada Orahovice u nedjelju, 29. listopada 2023. godine, naglasivši da će Odluka o raspisivanju izbora stupiti na snagu 28. rujna 2023. godine. 

Stranica