Norveški i latvijski probacijski službenici na stručnom usavršavanju u Hrvatskoj

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/ožujak/IMG-20220322-WA0012.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Službenici probacijskih službi Norveške i Latvije od 21. do 25. ožujka sudjelovali su na stručnom usavršavanju prema principima tzv. „job shadowinga“ u probacijskim uredima u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Službenici probacijske službe iz Latvije usavršavali su se u Probacijskim uredima Zagreb I i Zagreb II, dok su službenici probacijske službe i Norveške usavršavanje proveli u Probacijskom uredu Rijeka i Probacijskom uredu Split.

Riječ je o aktivnosti koja se provodi u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ čiji je nositelj Uprava za zatvorski sustava i probaciju, a koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014. - 2021.

Tijekom boravka u probacijski službenici iz Latvije i Norveške upoznali su se s radom probacijske službe u Hrvatskoj. Probacijski su službenici imali priliku izravno se upoznati s metodama i načinima rada prema principima „job shadowinga“. Kroz stručno usavršavanje omogućena je kvalitetna razmjena iskustva i stjecanje uvida u direktni rad s osobama koje su uključene u probaciju. Cilj usavršavanja je uspostaviti daljnju suradnju te implementirati primjere dobre prakse u norveški i latvijski probacijski sustav.

Službenici probacijske službe iz Latvije istaknuli su da su im u stručnom usavršavanju najvrjedniji bili razgovori, rasprave i razmjena iskustva sa službenicima hrvatskih probacijskih službi jer su dobili uvid u proces i način rada s osuđenicima.

Zahvalivši na prilici da sudjeluju u ovom projektu, posebno su naglasili bogato iskustvo i entuzijazam hrvatske probacijske službe koja obilježava 10 godina rada koji je prepoznat u međunarodnim okvirima.

Za vrijeme boravka u Hrvatskoj probacijski službenici iz Norveške, na poziv Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, sudjelovali su na obilježavanju 30 godina partnerstva između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške.

U okviru ove projektne aktivnosti tijekom travnja 2022. realizirat će se uzvratna posjeta službenika probacijskih ureda Latviji i Norveškoj, a do kraja godine planira se organizacija job shadowinga sa još minimalno tri europske zemlje.




 

Pisane vijesti