Održan 19. sastanak Srednjeeuropskog penološkog okruglog stola - MECR

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/listopad/MECR 2023-17-1.jpg

U organizaciji Uprave za zatvorski sustav i probaciju od 27. do 29. rujna u Hotelu Dubrovnik i Kaznionici u Lepoglavi održan je 19. sastanak Srednjeeuropskog penološkog okruglog stola - MECR.

Na okruglom stolu uz predstavnike Republike Hrvatske sudjelovale su delegacije zatvorskih sustava Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Slovačke i Slovenije.  Okrugli stol otvorio je p.o. ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave Zvonimir Penić.
 
Na sastanku održanom u Zagrebu i Lepoglavi sudionicima je prezentiran sustav izvršavanja kaznenopravnih sankcija u Republici Hrvatskoj, zakonski okvir, organizacija i funkcioniranje zatvorskog sustava i probacije, iznesene su novosti u odnosu na prethodni sastanak te pozitivne prakse i izazovi u rukovođenju sustavom, a svoja iskustva podijele su i sve prisutne delegacije.
 
Posebna tema ovogodišnjeg sastanka bila je organizacija liječenja i zdravstvene skrbi osoba lišenih slobode u zatvorskom sustavu, u kojem dijelu su sudionici također podijelili svoja iskustva, sa svrhom iznalaženja najboljih rješenja, usklađenih s međunarodnim preporukama i specifičnostima unutarnjeg uređenja zatvorskog i zdravstvenog sustava pojedine zemlje članice.
 
Posljednjeg dana sastanka, delegacije su posjetile Kaznionicu u Lepoglavi, gdje su se sudionici kroz prezentaciju, obilazak i raspravu mogli upoznati s funkcioniranjem jednog od najvećih i najstarijih kaznenih tijela u Republici Hrvatskoj.
  
Srednjeeuropski penološki okrugli stol neformalni je i dobrovoljni mehanizam i platforma za neposrednu komunikaciju i razmjenu iskustava čelnika skupine europskih zatvorskih sustava, koji se suočavaju sa sličnim izazovima. Svrha mu je promoviranje sigurnosti u zatvorima, promoviranje uspješnije integracije osoba lišenih slobode u društvo te doprinos sigurnosti i zaštiti zajednice, kroz razmjenu najbolje prakse.
 
Uprava za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave RH jedan je od osnivača MECR-a čije su članice danas: Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Litva, Mađarska, Njemačka (Bavarska), Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska.
 

Stranica