Održan Okrugli stol „Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Zatvorski sustav/FOTO4.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Ministarstva pravosuđa –Uprave za zatvorski sustav, Pravobraniteljice za djecu i udruge Roditelji u akciji –Roda, a uz podršku Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora u srijedu, 14. lipnja 2017. godine održan je okrugli stol „Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru“.

Okrugli stol održan je u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora, a organiziran je kao dio kampanje „Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!" (“Not my crime, still my sentence”).
 
Uvodno pozdravivši prisutne sudionike okruglog stola, dr.sc. Kristian Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa naglasio je kako je, organizacija ovog okruglog stola jedna od aktivnosti u cilju poticanja dijaloga i podizanja svijest o zaštiti prava djece čiji se roditelji nalaze na izdržavanju kazne zatvora. Istaknuo je kako je potrebno povezivanje svih  institucija koje mogu pridonijeti podršci ovoj izuzetno ranjivoj skupini.
 
Zamjenica Pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika je uvodno istakla kako se u zadnjih deset godina povećalo znanje o potrebama djece čiji se roditelji nalaze na izdržavanju kazne zatvora, pogotovo o obilježjima njihovog odrastanja. Upoznato je mnogo politika, dobrih praksa i inicijativa koje su prerasle u standarde o brizi za ovu ranjivu skupinu. Potom je zamjenica Pravobraniteljice za djecu sudionike okruglog stola upoznala kakva je podrška potrebna djetetu čiji je roditelj u zatvoru.   
 
O postignućima i izazovima pružanja podrške djeci zatvorenika u zatvorskom sustavu  govorila je i Bernardica Franjić-Nađ iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, da bi zatim bio prikazan video „Pjesma obrnutog razmišljanja (Reversible thinking poem).
Ivana Zanze iz udruge Roditelji u akciji – Rode prisutne sudionike upoznala je s doprinosom civilnog društva u podršci djeci čiji su roditelji u zatvoru, te je potom prikazan video „Rešetke nisu prepreke“.
 
Nakon toga je o važnosti integriranog pristupa u zaštiti djece čiji su roditelji u zatvoru kroz unapređenje međuresorne suradnje govorila Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok je Ivana Jukić iz Dječjeg vrtića Leptir prisutne upoznala s podrškom vrtića djetetu čiji je roditelj u zatvoru.
 
Na kraju okruglog stola je Ksenija Romstein s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta u Osijeku govorila o djeci zatvorenika u sustavu odgoja i obrazovanja, dok je Ines Sučić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prisutne upoznala s temom „Društveno angažirana znanosti – podrška djeci čiji su roditelji u zatvoru“.
 
Sudionicima okruglog stola potom su predstavljene knjige „Djeca čiji su roditelji u zatvoru. Europska stajališta o dobroj praksi“ te „Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka“.

Pisane vijesti | Zatvorski sustav