Europski dan pravosuđa 2023. - mozaikom promjena do učinkovitijeg pravosuđa

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/listopad/europski dan pravosudja v.jpg

Europski dan pravosuđa ustanovljen je od strane Vijeća Europe i Europske komisije 2003. godine, a države članice Vijeća Europe tradicionalno ga obilježavaju 25. listopada.

Svrha obilježavanja ovog dana je približavanje pravosuđa građanima, informiranje o njihovim pravima te jačanje povjerenja u sustav.

Ministarstvo pravosuđa i uprave - spremnost na suradnju i otvorenost prema promjenama - vidi kao glavne preduvjete za postizanje navedenih ciljeva, a pravosuđe je dodatno približilo građanima digitalizacijom i uvođenjem elektroničkih usluga. Takvi ciljevi postižu se mozaikom promjenama u tri smjera: zakonodavnom, organizacijskom i razvojnom.

Moderniji, učinkovitiji i brži sudski postupci

Zakonske promjene donose se s ciljem modernizacije i ubrzanja sudskih postupaka. Izmjenama dvaju procesnih zakona - Zakona o parničnom postupku i Zakona o kaznenom postupku - osiguran je zakonodavni okvir za modernije, učinkovitije i brže sudske postupke.

Izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku uvedeni su precizni rokovi za dovršenje svih faza postupaka, uveden je plan upravljanja sudskim postupkom te je propisano obvezno tonsko snimanje, dok  je posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku uvedena zabrana dvostrukog ukidanja prvostupanjskog presuda te e-Komunikacija. 

U parnične i kaznene postupke uskoro će se uvesti i tonsko snimanje svih ročišta, čime će postupci postati kvalitetniji i učinkovitiji.

Usvojen je novi Zakon o mirnom rješavanju sporova i Zakon o izvanparničnom postupku s ciljem modernizacije izvanparničnog postupanja i ujednačavanja postupaka.

Postupak vođenja zemljišnih knjiga u potpunosti je digitaliziran, a prijedlozi za upis u zemljišnu knjigu podnose se isključivo elektroničkim putem - putem javnog bilježnika ili odvjetnika.

Izmjenama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru omogućeno je osnivanje svih vrsta trgovačkih društava i podružnica elektroničkim putem, kao i elektronička dostava svih podataka i dokumenata sudskom registru (tzv. doregistracija). Uz to, osigurano je automatska provjera eventualnih dugovanja osnivača trgovačkih društava i zabrana osnivanja trgovačkih društava onih koji imaju porezna dugovanja ili ne isplaćuju plaće radnicima.

Značajan napredak u rješavanju sudskih predmeta

Hrvatski su sudovi tijekom 2022. godine smanjili broj neriješenih predmeta za 11%. Riješeno je 52.503 predmeta više nego što je zaprimljeno, a paralelno s time povećana je stopa rješavanja predmeta s 92% na 109%.

Posebno značajan napredak postigli su sudovi prvog stupnja. Općinski su sudovi ubrzali postupke za 84 dana, trgovački za 45, a upravni za 23 dana. Ovi su podaci postignuti predanim i zajedničkim radom predsjednika sudova i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Samo tijekom 2022. godine Ministarstvo pravosuđa i uprave uložilo je više od 26,5 milijuna eura u pravosudnu infrastrukturu. Najveća realizirana investicija je nova zgrada Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu, dok su u tijeku radovi na Palači pravde vrijedni oko 17,6 milijuna eura te rekonstrukcija zgrade za potrebe Općinskog suda u Splitu.

Trg pravde trenutno je najvažniji infrastrukturni pravosudni projekt koji će utvrditi standarde za sve buduće investicije u pravosuđu te će trajno riješiti pitanje nedostatka prostora Trgovačkog suda u Zagrebu, Visokog trgovačkog suda, Upravnog suda u Zagrebu, Visokog upravnog suda i Pravosudne akademije.

U ovom je trenutku otvoreno preko 30 gradilišta u Republici Hrvatskoj koja se odnose na pravosudna tijela, dok se samo u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti energetski obnavlja 20 zgrada pravosudnih i kaznenih tijela. U novom investicijskom ciklusu predviđaju se investicije vrijedne oko 300 milijuna eura.

Digitalna strana pravosuđa - za pravosuđe bliže građanima

Jednostavnija komunikacija s pravosudnim tijelima te brži pristup izvacima i pravnim dokumentima samo su neke od brojnih pogodnosti e-usluga. Digitalni alati više nisu samo mogućnost, već standard, a njihovim je uvođenjem Ministarstvo učinilo značajan iskorak u približavanju pravosudnog sustava građanima.

Elektroničkom uslugom „e-Komunikacija“ omogućena je elektronička komunikacija sudionika sudskih postupaka sa sudovima, a u primjeni je na svim trgovačkim, općinskim, upravnim i županijskim sudovima, kao i na Viskom trgovačkom sudu, Visokom upravnom sudu i Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

Ministarstvo pravosuđa i uprave će i u narednom razdoblju ostati posvećeno osiguravanju uvjeta kvalitetnog funkcioniranja i daljnjem jačanju povjerenja građana u pravosudni sustav.

Foto: Vijeće Europe/Europska komisija. 
 

 

Stranica

Možda vas zanima i...