Prijedlog novog Zakona o mirnom rješavanju sporova u prvom čitanju u Hrvatskom saboru

Slika /slike/vijesti naslovnica/Ministar Malenica/HINA_HN20230413002507_.jpg

Novim Zakonom unaprijedit će se sustav mirnog rješavanja sporova, osigurati veća dostupnost medijacije, ubrzati postupci i potaknuti sudionike na stalno razmatranje opcije mirnog rješavanja spora

Osiguranje kvalitetnog, dostupnog i efikasnog sustava mirnog rješavanja sporova svrha je novog prijedloga Zakona o mirnom rješavanju sporova. Osim toga, cilj je ubrzati postupke i rasteretiti sudove za one predmete u kojima je moguće spor riješiti mirnim putem i u kojem se stranke dobrovoljno odluče na ovakav način rješavanja spora.

Važna novost je osnivanje Centra za mirno rješavanje spora sa sjedištem u Zagrebu te podružnicama u Osijeku, Rijeci i Splitu.

Centar će biti javna ustanova koja će poticati mirenje, davati suglasnost institucijama za mirno rješavanje sporova, davati suglasnost na programe edukacije za pojedine vrste mirnog rješavanja sporova, provoditi samostalno ili u suradnji s ovlaštenim institucijama stručno osposobljavanje i usavršavanje medijatora, voditi Registar medijatora i Registar institucija za medijaciju koji će biti javno dostupni u elektroničkom obliku, objavljivati informacije o mirnom rješavanju sporova, a na zahtjev stranaka imenovati medijatora i drugo.

Jedna od najvažnijih zadaća Centra bit će sustavno promoviranje medijacije kao alternativnog i za stranke povoljnijeg postupka od formalnog sudskog.

Novim zakonom usmjeravat će se stranke da sklope nagodbu prije podnošenja tužbe radi naknade štete. Sudovi će kod pokretanja parnica uputiti stranke da u roku od 15 dana sudjeluju na informativnom sastanku o medijaciji.  Stranke će se tijekom postupka moći uputiti da spor pokušaju riješiti mirnim putem.

„Mirenje kao postupak za stranke ima nekoliko prednosti, a prije svega jer je dobrovoljno, brzo i jeftinije, a pravna sigurnost uključenih u postupak mirenja nije umanjena, jer stranke u postupku u bilo kojem trenutku imaju mogućnosti prekinuti taj postupak i spor riješiti na sudu“, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Reforma i jačanje instituta mirenja kroz normativne izmjene predviđena je i u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kojima se osigurava provedba reformske mjere „Povećanje učinkovitosti pravosudnog sustava za veće povjerenje građana“ u dijelu koji se odnosi na reformu instituta mirenja.

Novi zakonodavni okvir potaknut će sudionike na stalno razmatranje opcije mirnog rješavanja sporova, jer otvara mogućnost jačanja cjelokupnog pravosudnog sustava.

Foto: Hina 

Pisane vijesti