Ravnateljica Tafra u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: Uvodimo centralizirani i digitalni sustav zapošljavanja

Slika /slike/DJH_ravnateljica Tafra .png

Višnja Tafra, ravnateljica Uprave za službenički sustav Ministarstva pravosuđa i uprave, gostujući u HRT-ovoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ objasnila je koje će promjene donijeti dva nova zakona – Zakon o plaćama i Zakon o državnim službenicima i namještenicima. 

Sustav ocjenjivanja i nagrađivanja izvrsnosti

Novim Zakonom o plaćama uvodi se sustav ocjenjivanja kako bi se nagrađivala izvrsnost i uspješnost zaposlenika.

„Osobe koje bi dobile ocjenu "zadovoljava" išle bi na dodatno obrazovanje, a moći će biti i raspoređene na niže složene poslove u okviru njihovog obrazovanja, dok će osoba koja ne zadovoljava, moći dobiti redoviti otkaz,“ naglasila je ravnateljica Tafra.

Govoreći o novom Zakonu o plaćama ravnateljica Tafra podsjetila je kako je već omogućeno i zapošljavanje umirovljenika do 67. godine života na pola radnog vremena, uz uvjet da mogu zadržati mirovinu.
 
Mogućnost online prijave za prijam u državnu službu i zapošljavanje stranaca

Novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima pretpostavlja centralizirani sustav selekcije, odnosno mogućnost da se kandidati za prijam u državnu službu prijave online.

Osim prethodno spomenute novine, Zakon donosi još jednu dodatnu – zapošljavanje stranaca u tijelima državne uprave.

„U državnoj službi moći će zaposliti državljani država članica EU-a koji poznaju hrvatski jezik i latinično pismo. Zaposliti će se moći i državljani država izvan EU-a, ali uz dodatne uvjete - da za njihovo zapošljavanje odobrenje daje tijelo državne uprave nadležno za službenički sustav, uz uvjete koji su postavljeni posebnim zakonom, kao što je Zakon o strancima, dodala je ravnateljica Tafra.

Stranci neće moći obavljati poslove iz djelokruga pojedinog tijela državne uprave koji su propisani Ustavom, zakonom i posebnim propisima, već će moći obavljati poslove koji se odnose na informatičke, opće, administrativne ili računovodstvene poslove.

Snimku cijelog razgovora možete pogledati na službenoj stranici Hrvatske radiotelevizije. 

Izvor: HRT 

Pisane vijesti