Dugovanja osnivača i novih članova trgovačkih društva provjeravat će se automatski

Slika /slike/vijesti naslovnica/Ministar Malenica/HINA_HN20230413002507_.jpg

U Hrvatskom saboru u srijedu, 14. lipnja održana je rasprava o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru kojima se onemogućuje osnivanje novih trgovačkim društvima osoba s dugovanjima prema državi ili koje nisu isplatile plaće radnicima.


Predstavljajući zakonske prijedloge ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo da se ovim izmjenama i dopunama implementiraju odredbe Direktive 2019/2121 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. studenoga 2019. o izmjeni Direktive (EU) 2017/1132 u pogledu prekograničnih preoblikovanja, spajanja i podjela. Materijalne odredbe Direktive implementiraju se izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima, a procesne izmjenama i dopunama Zakona sudskom registru.

Kvalitetnije uređenje prekograničnih preoblikovanja i podjele trgovačkih društava

Pojasnio je da se zakonskim izmjenama uređuje institut prekograničnih preoblikovanja i prekogranične podjele trgovačkih društava uz zadržavanje pravne osobnosti tih društava upisom u sudski registar nakon prekograničnog postupka.

Osigurava se i primjena Provedbene uredbe Komisije (EU) o utvrđivanju minimalnih zahtjeva za provedbu odredbi Direktive u pogledu utvrđivanja identiteta dioničara, prijenosa informacija i olakšavanja izvršavanja prava dioničara. Definicija stope zakonske zatezne kamate sukladno postojećoj definiciji u Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodi.
 
Automatska provjera dugovanja osnivača i novih članova društva prema državi ili radnicima

Važna novina izmjena i dopunama Zakona o sudskom registru je brisanje odredbi o dužnosti dostave izjave o nepodmirenom dugovanju vezanima uz poreze, doprinose i neto plaće koju su osnivači i novi članovi društva do sada bili dužni priložiti uz prijavu za upis.

Izjava o nepodmirenom dugovanju ovim se zakonskim izmjenama zamjenjuje potvrdom o stanju duga koja će se automatski razmjenjivati između Ministarstva financija - Porezne uprave i registarskog suda.

Porezna će uprava registarskom sudu dostavljati podatke o dugovanjima koje osnivač ili novi član društva ima.

Osobe koje imaju porezna dugovanja ili ne isplaćuju plaće radnicima neće moći osnovati nova trgovačka društva

Ovim se zakonskim prijedlogom izričito propisuje da osnivači trgovačkih društava ne mogu biti osobe koje imaju dugovanja po osnovi poreza i doprinosa ili nisu isplatili neto plaće radnicima.

"Tom izmjenom ne samo da se rasterećuju poduzetnici već se osigurava da osobe koje duguju poreze ili druga davanja državi, te radnicima plaće ne mogu osnivati nove tvrtke", zaključio je ministar.

FOTO: Hina 

Pisane vijesti