Razvoj kulture mirnog rješavanja sporova kao alat za unaprjeđenje sustava medijacije i mirnog rješavanja sporova

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/19-10-2023 Tjedan mirenja 2023/IMG_4018.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U tjednu medijacije 2023. obilježen je Svjetski dan rješavanja sukoba, ali i 20. obljetnica uspostave zakonodavnog okvira medijacije

Povodom Svjetskog dana rješavanja sukoba, Hrvatska udruga za mirenje je i ove godine organizirala Tjedan medijacije. Jedan od ciljeva ove manifestacije je i podizanje svijesti o postojanju medijacije kao alata za unaprjeđenje komunikacije i rješavanje sukoba i sporova na svim područjima društvenog života.

Gostujući na svečanosti koja se danas održala u Novinarskom domu, državni tajnik Juro Martinović naveo je kako je u Republici Hrvatskoj zakonodavni okvir medijacije tijekom vremena mijenjan s primarnim ciljem unaprjeđenja sustava medijacije u Hrvatskoj u skladu s europskim standardima, poticanja mirnog načina rješavanja sporova, ali i s ciljem povećanja povjerenja građana u institut mirenja i posljedično povećanja učinkovitosti pravosudnog sustava u cjelini. 

Medijacija kao način rješavanja sporova u našem zakonodavstvu posebnim je propisom prvi puta regulirana Zakonom o mirenju iz 2003. godine da bi se dvadeset godina kasnije uspostavio novi zakonodavni okvir donošenjem novog Zakona o mirnom rješavanju sporova koji je rezultat provedbe reformske mjere u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Taj novi okvir donio je i nove alate za unaprjeđenje kako sustava mirnog rješavanja sporova tako i sustava medijacije.

„Osnivanje Centra za mirno rješavanje sporova jedna je od prekretnica za koju smo uvjereni da će doprinijeti ne samo popularizaciji medijacije, već i poticanju razvoja kulture mirnog rješavanje sporova“, istaknuo je državni tajnik Martinović.

Državni tajnik Juro Martinović u ime Ministarstva pravosuđa i uprave preuzeo je nagradu Hrvatske udruge za medijaciju za doprinos u promoviranju mirnog rješavanja sporova.

Stranica