Državna tajnica Šimundža-Nikolić na JHA Vijeću u Luxembourgu

Slika /slike/vijesti naslovnica/20-10-2023 JHA/20-10-2023-JHA.jpg

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić sudjelovala je, u petak, 20. listopada, na sastanku Vijeća Europske unije za pravosuđe i unutarnje poslove održanom u Luxembourgu

Sastanak u formatu ministara unutarnjih poslova održan je 19. listopada, a ministara pravosuđa 20. listopada 2023.

Na ministarskom sastanku raspravljalo se o Direktivi o usklađivanju određenih aspekata prava o nesolventnosti. Republika Hrvatska podržava ciljeve koji se žele postići Prijedlogom, posebno u vidu odredbi o pobijanju radnji stečajnog dužnika na štetu vjerovnika te načelu minimalne harmonizacije.

Sudionici sastanka također su informirani u vezi aktualnih zakonodavnih prijedloga.

Od nezakonodavnih aktivnosti tema je bila borba protiv nekažnjavanja u vezi ruske agresije na Ukrajinu, te je španjolsko predsjedništvo informiralo o najnovijim inicijativama poduzetim na europskoj razini u borbi protiv nekažnjivosti ruskog agresivnog rata protiv Ukrajine s naglaskom na aktivnosti koje su se odvijale nakon Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove održanog u lipnju. EU ostaje čvrsto predana osiguranju da Rusija bude u potpunosti odgovorna za rat agresije protiv Ukrajine.

Razgovaralo se i o pravosudnoj suradnji s Latinskom Amerikom u borbi protiv organiziranog kriminala, točnije o daljnjem postupanju nakon sastanaka na vrhu između  EU-a i CELAC-a održanog u srpnju te o Europsko-latinskoameričkom programu pomoći za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i to o predstojećoj provedbi druge faze programa.

Uz to, razmijenjena su mišljenja u vezi napora za poboljšanje učinkovitosti i kvalitete pravosudnih sustava. Republika Hrvatska ostvarila je napredak u pogledu učinkovitosti i kvalitete pravosudnog sustava prvenstveno smanjenjem ukupnog broja neriješenih predmeta što potvrđuje kontinuiran rad na povećanju povjerenja građana i poduzeća u institucije. Razmijenila su se i iskustva korištenja umjetne inteligencije što je u hrvatskom pravosuđu prepoznato u nekoliko projekata financiranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Između ostalog, provodi se unaprjeđenje informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra povećanjem učinkovitosti rada u zemljišnoknjižnim postupcima implementacijom virtualnog asistenta temeljenog na umjetnoj inteligenciji.  Dodatno, unutar aplikativnog sustava za upravljanje sudskim predmetima osigurat će se kvalitetnija korisnička podrška uvođenjem algoritama umjetne inteligencije te se planira povećati predvidljivost sudskih odluka korištenjem virtualnih instrumenata.

Također, razmijenila su se mišljenja i o zaključcima o digitalnom osnaživanju i temeljnim pravima koji se donose radi zaštite i provedbe temeljnih prava u digitalnom dobu koje Republika Hrvatska u potpunosti podržava.

Od ostalih tema, sudionici su informirani o pristupanju EU-a Istanbulskoj konvenciji, pregovorima između EU-a i SAD-a o sporazumu o e-Dokazima te o Ministarskom forumu EU-a i zapadnog Balkana o pravosuđu i unutarnjim poslovima koji će se održati u Skopju, Sjeverna Makedonija 26. i 27. listopada 2023. 


Foto: ​Europska unija 

Pisane vijesti