Sastanak ministra Malenice s predsjednicom i dopredsjednicom Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu

Slika /slike/novi osj/fv.jpg

U Ministarstvu pravosuđa i uprave u petak, 28. svibnja, održan je sastanak ministra pravosuđa i uprave dr.sc. Ivana Malenice s predsjednicom Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu dr.sc. Laurom Valković i dopredsjednicom prof.dr.sc. Elizabetom Ivičević Karas.

Na sastanku su predstavljeni reformski procesi koje je Ministarstvo pravosuđa i uprave predložilo u okviru Nacionalnoga programa oporavka i otpornosti koje za cilj imaju povećati učinkovitost pravosuđa, kroz zakonodavne aktivnosti i nastavak digitalizacije postupaka.
 
Također, razgovarali su o predstojećim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koje će uz usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije u području borbe protiv prijevara i krivotvorenja u vezi s bezgotovinskim instrumentima plaćanja kroz prenošenje istoimene Direktive u materijalno zakonodavstvo, obuhvatiti izmjene vezane uz kazneno djelo spolnog uznemiravanja te mehanizme jačanja zaštita žrtava kaznenih djela povezanih uz obiteljsko i seksualno nasilje.
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave i Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu izrazili su želju za nastavak daljnjeg dijaloga i suradnje na pitanjima kazneno-pravnog okvira.
 
Uz ministra Malenicu na sastanku su sudjelovale i pomoćnica ministra Vedrana Šimundža Nikolić i savjetnica ministra Martina Vrdoljak.

Pisane vijesti