Uređenjem Registra zaposlenih i centraliziranog obračuna plaća do kvalitetnijeg upravljanja državnim i javnim sektorom

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/svibanj/VRH_5910.jpg

Na 215. sjednici Vlade prihvaćeni konačni prijedlozi Zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća u državnoj službi i javnim službama i Zakona o izvanparničnom postupku

„Zakon o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća u državnoj službi i javnim službama ključan je za provođenje analize sustava plaća u javnom sektoru i planiranja razvoja ljudskih potencijala. Dio je paketa zakona iz područja javne uprave koji će doprinijeti procesu kvalitetnijeg upravljanja državnim i javnim sektorom“, istaknuo je ministar Ivan Malenica.

Zakonom se jasnije definiraju javne službe tako da se odnosi na sve proračunske korisnike Državnog proračuna navedene u registru proračunskih i izvanproračunskih korisnika Državnog proračuna, čime se povećava broj korisnika Registra i centralnog obračuna plaća te se proširuje i obveza korištenja centraliziranog obračuna plaća na sve isplate koje se vrše iz Državnog proračuna, a ne samo na plaće i naknade.
Uz to se proširuje i obveza korištenja centraliziranog obračuna plaća za sve isplate iz Državnog proračuna neovisno o izvoru financiranja.

Konačnim prijedlogom Zakona se dodatno uređuju odredbe o odgovornosti korisnika za ažurno vođenje podataka i obveze unošenja promjena podataka o zaposleniku radi osiguravanja pravodobnih i točnih informacija u Registru te se jasnije propisuje pravo na korištenje i obradu podataka iz Registra, pitanje daljnje distribucije podataka, a definira se i način na koji šira javnost može dobiti podatke iz Registra.

Osim toga, predloženim izmjenama implementirat će se nalazi i preporuke Državnog ureda za reviziju, a novošću u vidu uvođenja upravljačkog odbora osigurat će se stalno praćenje Registra i centraliziranog obračuna plaća.
 

Kvalitetnija i transparentnija pravna zaštita u izvanparničnim postupcima

Novim normativnim uređenjem koje donosi Zakon o izvanparničnom postupku izvanparnični postupak se osuvremenjuje i uređuje na način koji će osigurati građanima kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i pravnu sigurnost.

Kako bi se postiglo ujednačavanje izvanparničnih postupaka, novim Zakonom se uređuju opća pravila izvanparničnog postupka te se propisuju odredbe za posebne postupke.

„Dodatno, ovim se zakonskim prijedlogom javnim bilježnicima povjerava postupanje u izvanparničnim postupcima poput sporazumnog uređenja međa te razvrgnuća suvlasničke zajednice ako su stranke podnijele sporazumni prijedlog“, rekao je ministar Malenica.

Donošenje novoga Zakona predviđeno je i u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. koji obuhvaća reformsku mjeru „Povećanje učinkovitosti pravosudnog sustava za veće povjerenje građana“.
 

Ministar pravosuđa i uprave i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavnici Vlade Republike Hrvatske u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske


Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika podnio je 8. svibnja 2023. godine zahtjev za pokretanje postupka mirenja u kolektivnom radnom sporu protiv Vlade Republike Hrvatske.

Kako se zahtjev Sindikata odnosi na kolektivni radni spor radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa državnih službenika i namještenika, predstavnicima Vlade u postupku mirenja imenovat će se ministar pravosuđa i uprave te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
 

Prihvaćeno izvješće Odbora za državnu službu za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. 

U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, Odbor za državnu službu koji je bio sastavljen od sedam članova i predsjednice, riješio je ukupno 1531 upravni predmet, dok su u 2022. godini zaprimljena 962 nova predmeta.

Od riješenih predmeta najviše je bilo poništenih rješenja koja su vraćena na ponovno odlučivanje i odbijenih žalbi.

„I dalje je nastavljen kontinuitet smanjenja neriješenih predmeta iz ranijih godina“, naveo je ministar Malenica.

Sredstva za rad Odbora planirana su u okviru pozicije Ministarstva pravosuđa i uprave, u iznosu od 376.000,00 eura.

Pisane vijesti