Zakon o izbornim jedinicama ponovno u raspravi pred Hrvatskim saborom

Slika /slike/01 MINISTAR/HN20230920210132.jpg

Novim prijedlogom Zakona, umjesto ranije određenog datuma, predlaže se stupanje na snagu osmoga dana od dana objave čime se ispunjavaju formalnopravne pretpostavke

Nakon donošenja Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor dana 28. rujna 2023. kojim je bilo propisano kako će taj Zakon stupiti na snagu dana 1. listopada 2023. godine u skladu s odlukom Ustavnog suda, a s obzirom na činjenicu da je Zakon proglašen i objavljen u „Narodnim novinama“ nakon dana stupanja na snagu utvrđenog u Zakonu, na sjednici Hrvatskoga sabora ponovno se raspravljalo o ovome Zakonu.
 
„Donošenjem ovoga Zakona ispunit će se formalnopravne pretpostavke za stupanje na snagu Zakona o izbornim jedinicama osmog dana od objave u Narodnim novinama“, kazao je ministar Malenica u svom uvodnom govoru.
 
Ovim se prijedlogom Zakon u svom sadržajnom obliku ne mijenja. 
 
Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor je bio objavljen u postupku savjetovanja s javnošću od 25. svibnja do 24. lipnja 2023. godine, čime je bila ispunjena obveza iz članka 11. Zakona o pravu na pristup informacijama.
 
Uz to, za Zakon je provedena prethodna procjena učinaka propisa te je time ispunjena obveza iz članka 16. Zakona o procjeni učinaka propisa.



Foto: HINA

Stranica