Zakonom o izbornim jedinicama ne mijenja se izborni sustav, već osigurava jednako pravo glasa

Slika /slike/vijesti naslovnica/Ministar Malenica/Ministar_Sabor.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je u ponedjeljak u Saboru da novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi predstavlja prekretnicu u upravljanju ljudskim potencijalima i stvaranju učinkovite i profesionalne javne uprave.

„Prijedlogom Zakona predlaže se 10 izbornih jedinica, čija su područja određena temeljem prosječnog broja birača upisanih u Registar birača koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Ta se osnova utvrđuje na način da se ukupni broj birača upisanih u Registar birača koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj podijeli s brojem izbornih jedinica,“ objasnio je ministar Malenica.

Ministar Malenica rekao je kako je prilikom određivanja granica predloženih izbornih jedinica vođeno računa u najvećoj mjeri o područjima županija te o zemljopisnim i prirodnim obilježjima Republike Hrvatske, sukladno odredbama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

„Time je broj birača u svih 10 predloženih izbornih jedinica ostao u zakonskom okviru od + -5%, odnosno u niti jednoj izbornoj jedinici odstupanja nisu veća od - 2,13% do +2,20% od prosjeka birača po jednoj izbornoj jedinici,“ istaknuo je.

Četiri petine birača ostat će u izbornim jedinicama u kojima su i do sada glasovali, dok će 22% birača ovim Prijedlogom promijeniti izbornu jedinicu.

Grad Zagreb, spomenutim se Prijedlogom umjesto na postojeće četiri, dijeli u tri izborne jedinice te je jedina jedinica lokalne i regionalne samouprave koja ostaje podijeljena u više izbornih jedinica, za razliku od postojećeg uređenja izbornih jedinica.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Hrvatske u veljači 2023. godine ukinuo je Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji prestaje važiti 1. listopada ove godine.

Ustavni sud utvrdio je da navedeni Zakon nije u suglasnosti s člankom 45. Ustava Republike Hrvatske, a koji propisuje da hrvatski državljani s navršenih 18 godina života imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu.

„Ovim zakonskim prijedlogom osigurava se jednakost općeg biračkog prava iz članka 45. Ustava Republike Hrvatske “ zaključio je ministar Malenica.

Raspravu u Hrvatskom saboru možete pratiti na: https://www.youtube.com/watch?v=w7pXghJAOdM

FOTO: Hina

Pisane vijesti