Zajednice UZOR obilježavaju prvu godinu provođenja projekta

Slika /slike/Zatvorski sustav/Zajednica Uzor/IMG-d8f0e10310f1b0bfb604792a54e40215-V.jpg

Ulaskom u zatvor gubim slobodu kretanja, ali mi uvijek ostaje sloboda izbora i odgovornost za vlastite odluke“ poruka je članova Zajednica UZOR Kaznionice u Glini.

Posljednja dva mjeseca u 2018. godini posvećena su prvoj godini provođenja projekta Zajednice UZOR u hrvatskom zatvorskom sustavu. Zajednice UZOR (Uspjeh, Zajedništvo, Odgovornost, Rad) jesu način organizacije života zatvorenika za vrijeme izdržavanja kazne koji promiče razvijanje socijalnih vještina zatvorenika, njihovu odgovornost i aktivnost. Cilj projekta je stjecanje vještina i učenje sustava vrijednosti koji će im pomoći nastaviti život nakon izdržane kazne, a sve u skladu s opće prihvaćenim društvenim normama. Potpuni naglasak je stavljen na sposobnost svakog pojedinca da samostalno donosi odluke, ali i da preuzme odgovornost za donesene odluke. Isto se postiže postavljanjem i pridržavanjem jasnih pravila i normi koje se obvezuje pridržavati svaki zatvorenik, član Zajednice i to na nekoliko područja: osobno područje koje obuhvaća higijenu, izgled zatvorenika, ali i prostor u kojem boravi, područje skrbi o okolišu u odnosu na pravila korištenja i održavanja zajedničkih prostora, područje međuljudskih odnosa koje uključuje sve interakcije zatvorenika s drugim zatvorenicima, službenicima ili vanjskim suradnicima te područje aktivnosti. Posljednje navedeno područje regulira aktivnosti svakog zatvorenika na način da je jasno definirano u koje je aktivnosti zatvorenik uključen svakoga dana u tjednu i kroz sve sate tijekom dana, uz poticanje planiranja načina korištenja slobodnog vremena.
Zajednice UZOR kao pilot projekt implementirane su u Kaznionici u Lepoglavi, Glini i Požegi – Odsjeku tretmana zatvorenica, Zatvoru u Zagrebu, Kaznionici u Lipovici – Popovači te Kaznionici u Valturi. Ispitane su mogućnosti organiziranja i funkcioniranja Zajednica u uvjetima koji se razlikuju s obzirom na spol zatvorenika, visinu kazne, fluktuaciju zatvorenika kao i na različite sigurnosne uvjete izdržavanja kazne. Evaluacija projekta provedena nakon šest mjeseci pokazuje da je zatvorenicima nešto lakše izdržavati kaznu nakon uvođenja Zajednica kao i službenicima obavljati svakodnevne aktivnosti sa zatvorenicima. Završna evaluacija pilot projekta provodi se tijekom studenog i prosinca.