Rješenje o prijamu i raspored na radno mjesto

Nakon provedenog natječajnog postupka natječajna Komisija dostavlja čelniku tijela izvješće o provedenom postupku, uz koje prilaže rang-listu kandidata odnosno psihološku procjenu ako je provedena. Prije donošenja rješenja o prijmu u državnu službu, izabranom kandidatu dostavlja se obavijest o izboru, s primjerenim rokom u kojem mora dostaviti uvjerenje nadležnog suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti i izvornike drugih dokaza o ispunjavanju formalnih uvjeta iz javnog natječaja. Ako kandidat ne dostavi navedene isprave, smatrat će se da je odustao od prijma u državnu službu. Troškove izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti snosi državno tijelo koje je raspisalo natječaj.

Čelnik tijela donosi rješenje o prijmu u državnu službu (kod javnog natječaja) odnosno rješenje o izboru kandidata (kod internog oglasa). Rješenje se dostavlja javnom objavom na web-stranici državnog tijela koje je raspisalo javni natječaj odnosno interni oglas i  na web- stranici Ministarstva uprave, a od datuma objave na web-stranici Ministarstva uprave počinje teći rok za žalbu, odnosno pokretanje upravnog spora (za radna mjesta na koja rukovodeće državne službenike imenuje Vlada Republike Hrvatske na temelju rezultata javnog natječaja). O žalbi protiv rješenja odlučuje Odbor za državnu službu. Žalba se podnosi putem državnog tijela koje provodi natječajni postupak. Rok za žalbu od 15 dana počinje teći od dana dostave javnom objavom, a dostava se, sukladno članku 61. stavku 10. Zakona o državnim službenicima, na taj način smatra obavljenom istekom osmog dana od dana objave (8+15). Dakle, žalba se može izjaviti Odboru za državnu službu u roku od 15 dana od dana dostave rješenja (članak 64.), a ne od objave. Po izvršnosti rješenja o prijmu, odnosno rješenja o izboru kandidata, donosi se rješenje o rasporedu na radno mjesto.

Osoba primljena u državnu službu postaje državni službenik danom početka rada. Dan početka rada može se odgoditi iz opravdanih razloga za najviše 60 dana, o čemu se donosi posebno rješenje.