Testiranje

  • Što je testiranje?

Natječajna komisija utvrđuje popis kandidata prijavljenih na javni natječaj-interni oglas, koji ispunjavaju formalne uvjete propisane javnim natječajem-internim oglasom.
Kandidate sa liste koji ispunjavaju formalne uvjete komisija upućuje na testiranje radi provjere njihovih stručnih sposobnosti, vještina i stečenog radnog iskustva u struci.
 
Kandidati moraju biti obaviješteni o danu održavanja testiranja najmanje 5 dana prije testiranja. Obavijest o vremenu održavanja testiranja, načinu na koji će se vršiti testiranje i iz kojeg područja, te pravni i drugi izvori za pripremanje kandidata za testiranje, objavit će se na web stranici koja će biti naznačena u tekstu javnog natječaja-internog oglasa, te na oglasnoj ploči državnog tijela koje je raspisalo javni natječaj-interni oglas.
 
Za kandidata koji ne pristupi testiranju smatra se da je povukao prijavu na javni natječaj- interni oglas i više se ne smatra kandidatom.
 
  • Sadržaj testiranja

Testiranje za vježbenike (redovito zapošljavanje) u državnoj službi sastoji se od provjere poznavanja osnova ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske i osnova upravnog područja za koje je raspisan javni natječaj..
Kod zapošljavanja osoba koje imaju više od 12 mjeseci staža u struci (izvanredno zapošljavanje), testiranje se sastoji od provjere poznavanja osnova ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske i provjere znanja, sposobnosti i vještina bitnih za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se prima.
Kod internog oglasa testiranje se sastoji od provjere znanja, sposobnosti i vještina bitnih za obavljanje poslova radnog mjesta.
U slučaju da se za pojedino radno mjesto kao uvjet traži znanje stranog jezika i (ili) znanje rada na računalu, kandidati će biti testirani u vezi s tom okolnosti.
 
  • Način testiranja

Testiranje se sastoji od provjere znanja, sposobnosti i vještina kandidata i razgovora Komisije s kandidatima (intervju).
Provjera znanja, sposobnosti i vještina kandidata provodi se putem odgovora kandidata na postavljena pitanja, simulacijom rješavanja slučaja radnog mjesta ili na drugi prikladan način, ovisno o sadržaju testiranja i potrebama radnog mjesta koje se popunjava.
Provjeru znanja stranog jezika  provodi profesor stranog jezika zaposlen u državnom tijelu ili ovlaštena škola stranih jezika.
 
  • Rezultati testiranja

Za svaki dio provjere znanja kandidatima se dodjeljuje određeni broj bodova od 0 do 10.
Kandidati su položili ako su za svaki dio provjere znanja, sposobnosti i vještina dobili najmanje 5 bodova.
U slučaju kada nijedan kandidat nije postigao zadovoljavajuće rezultate na provedenom testiranju, postupak prijma se obustavlja. Prije pokretanja novog postupka prijma u državnu službu za ista radna mjesta preispitat će se sadržaj testiranja i imenovati nova komisija za provedbu natječaja.