Najčešća pitanja i odgovori

Treba li prethodno uspostaviti kontakt s kaznenim tijelima u kojima bi željeli provoditi programe ili je dovoljno navesti kaznena tijela s kojima želimo surađivati pa će natječajna komisija ocijeniti kvalitetu projekta/program i tek onda, potpisivanjem Ugovora, formalizirati suradnju?
Nije nužno prethodno uspostaviti kontakt s kaznenim tijelima. Sukladno objavljenim Uputama za prijavitelje, projekt/program se mora provoditi u najmanje jednoj  kaznionici, zatvoru ili odgojnom zavodu, a mjesta provedbe  moraju biti jasno specificirana u prijavi projekta/programa. U proračunu treba točno naznačiti iznose koji su potrebni za provedbu pojedine aktivnosti u pojedinom kaznenom tijelu, a prilikom odlučivanja o dodjeli financijskih sredstava uzet će se u obzir aktualna potreba kaznenog tijela te kvaliteta svih dostavljenih prijedloga te je moguće da sredstva budu dodijeljena za provedbu aktivnosti u samo nekim od kaznenih tijela za koje ste aplicirali.
Na informativnoj radionici koja je održana u Zagrebu 8.lipnja.2016., bilo je rečeno da ćemo moći dobiti popis svih usluga koje su potrebne pojedinim kaznenim tijelima. Postoji li takav popis?
Prema podacima koje smo prikupili iz kaznenih tijela, u lipnju 2016. godine, iskazani su interesi i potrebe za aktivnosti u sljedećim područjima:
  • Kaznionica u Glini - posebni program koji se odnosi na razvoj roditeljskih vještina, ovisnosti, alkohol, nasilništvo, aktivnosti sporta i rekreacije, zatim aktivnosti u lokalnoj zajednici, kulturno umjetnički i kreativni programi, odgojno-obrazovni, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo, kontakti s obitelji (posjete djece i sl.), program vezan uz PTSP
  • Kaznionica u Lepoglavi - aktivnosti sporta i rekreacije, kulturno umjetnički i kreativni programi, odgojno-obrazovni, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo, kontakti s obitelji (posjete djece i sl)
  • Kaznionica u Lipovici-Popovači - kulturno umjetnički i kreativni programi, postpenalni prihvat, kontakti s obitelji (posjete djece i sl.)
  • Kaznionica u Turopolju – posebni program koji se odnosi na razvoj roditeljskih vještina, ovisnosti, alkohol, nasilništvo, zatim aktivnosti u lokalnoj zajednici, kulturno umjetnički i kreativni programi, socijalno poduzetništvo, program vezan uz PTSP
  • Kaznionica i zatvor u Požegi - posebni program koji se odnosi na ovisnosti, aktivnosti sporta i rekreacije, zatim aktivnosti u lokalnoj zajednici, kulturno umjetnički i kreativni programi, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo, program vezan uz kontrolu stresa, agresivnosti
  • Kaznionica i zatvor u Šibeniku - posebni program koji se odnosi na razvoj roditeljskih vještina, zatim aktivnosti u lokalnoj zajednici, kulturno umjetnički i kreativni programi, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo
  • Kaznionica i zatvor u Valturi (aktivnosti sporta i rekreacije, zatim aktivnosti u lokalnoj zajednici, kulturno umjetnički i kreativni programi, odgojno-obrazovni, postpenalni prihvat
  • Zatvor u Bjelovaru - kulturno umjetnički i kreativni programi, postpenalni prihvat
  • Zatvor u Dubrovniku - aktivnosti u lokalnoj zajednici, kulturno umjetnički i kreativni programi, odgojno-obrazovni i postpenalni prihvat
  • Zatvor u Gospiću - posebni program koji se odnosi na razvoj roditeljskih vještina, ovisnosti, alkohol nasilništvo, aktivnosti sporta i rekreacije, kulturno umjetnički i kreativni programi, kontakti s obitelji (posjete djece i sl.)
  • Zatvor u Karlovcu - posebni program koji se odnosi nasilništvo, zatim aktivnosti u lokalnoj zajednici, kulturno umjetnički i kreativni programi, odgojno-obrazovni, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo
  • Zatvor u Osijeku - posebni program koji se odnosi nasilništvo, kulturno umjetnički i kreativni programi, odgojno-obrazovni, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo, kontakti s obitelji (posjete djece i sl.)
  • Zatvor u Puli-Pola - posebni program koji se odnosi na razvoj roditeljskih vještina, ovisnosti, alkohol nasilništvo, aktivnosti sporta i rekreacije, kulturno umjetnički i kreativni programi, postpenalni prihvat
  • Zatvor u Rijeci - posebni program koji se odnosi na ovisnosti, kulturno umjetnički i kreativni programi
  • Zatvor u Sisku - kulturno umjetnički i kreativni programi i postpenalni prihvat,
  • Zatvor u Splitu - posebni program koji se odnosi na rad s počiniteljima nasilja, kulturno umjetnički i kreativni programi, obrazovni programi, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo,
  • Zatvor u Varaždinu - posebni program koji se odnosi na ovisnosti, kulturno umjetnički i kreativni programi, postpenalni prihvat, kontakti s obitelji (posjete djece i sl.)
  • Zatvor u Zadru - kulturno umjetnički i kreativni programi, postpenalni prihvat i kontakti s obitelji,
  • Zatvor u Zagrebu- posebni program koji se odnosi na ovisnosti, roditeljstvo, aktivnosti sporta i rekreacije, zatim aktivnosti u lokalnoj zajednici, kulturno umjetnički i kreativni programi, odgojno-obrazovni, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo, kontakti s obitelji (posjete djece i sl.)
  • Odgojni zavod u Požegi - sportski i rekreativni programi, kulturno umjetnički i kreativni programi, odgojno obrazovni programi, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo, kontakti s obitelji
  • Odgojni zavod u Turopolju - sportski i rekreativni programi, kulturno umjetnički i kreativni programi, postpenalni prihvat i socijalno poduzetništvo
  • Zatvorska bolnica - kulturno umjetnički i kreativni programi, postpenalni prihvat.
 
Navedeni popis je samo okvirni te prijavitelji nisu ograničeni u predlaganju tema koje izlaze izvan ovog popisa, a pridonose dobrobiti zatvorskog sustava.
Da li je moguće financiranje programa resocijalizacije zatvorenika i nakon otpusta iz zatvora?
Nije moguće financiranje programa resocijalizacije nakon otpusta zatvorenika, nego samo aktivnosti koje se provode za vrijeme izvršavanja kazne zatvora. Aktivnosti u lokalnoj zajednici iznimno je moguće sufinancirati ukoliko kao direktne korisnike uključuju zatvorenike (za vrijeme korištenja pogodnosti), ili članova obitelji zatvorenika (npr. rad s partnerima i djecom na održavanju i osnaživanju obiteljskih veza).
Ukoliko se odlučimo za provedbu postojećih programa Ministarstva pravosuđa, da li je moguće ranije dobiti na uvid sadržaj tih programa kako bismo bolje mogli razraditi projektne aktivnosti?
Podaci o posebnim programima tretmana dostupni su iz godišnjih izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa putem poveznice: https://mpu.gov.hr/pristup-informacijama-6341/strategije-planovi-i-izvjesca/izvjesce-o-stanju-i-radu-kaznionica-zatvora-i-odgojnih-zavoda/6720. Edukacija djelatnika udruga i partnera za provedbu ovih programa organizirat će se u okviru Ministarstva pravosuđa, što spada u prihvatljive troškove projekta. Ukoliko su Vam potrebni detaljniji podaci o pojedinom programu, molimo da iste zatražite za konkretan program/programe koje planirate provoditi te da navedete kaznena tijela u kojima planirate provoditi pojedini program. 
Mora li se unaprijed osigurati suglasnost Središnjeg ureda uprave za zatvorski sustav za provođenje aktivnosti PP IV. Priprema postpenalnog prihvata zatvorenika i maloljetnika?
Nije potrebna suglasnost unaprijed.
Mora li kaznionica u kojoj udruga planira provoditi projekt unaprijed potpisati Izjavu o partnerstvu?
Kaznena tijela su krajnji korisnici i ne mogu biti partneri u projektu.
Temeljem čega se utvrđuje koja materijalna sredstva za provedbu ostaju kaznionici, a koja zadržava udruga?
Može li voditelj projekta ujedno biti i jedan od izvršitelja te za sve poslove koje obavlja u sklopu projekta, primati jedinstvenu plaću?
Trošak ljudskih resursa, odnosno izdaci za troškove plaća voditeljima projekta/programa predstavljaju prihvatljiv izravni trošak projekta. Voditelj projekta može biti i jedan od izvršitelja aktivnosti, a visina iznosa sufinancirane plaće za zaposlene na projektu/programu odobrava se ovisno o stručnoj spremi zaposlene osobe te opsegu aktivnosti koje zaposlena osoba obavlja u okviru projekta/programa. Svi poslovi koji se planiraju u sklopu aktivnosti projekta/programa trebaju biti točno iskazani i specificirani u trajanju tijekom provedbe projekta.
Na koji od posebnih ciljeva se odnosi PII. – potpora realizaciji aktivnosti slobodnog vremena za zatvorenike i maloljetnike (u vidu kreativno - rekreacijskih radionica bubnjanja, yoge, meditacije i sl.)?
Prioritetno područje PII – potpora realizaciji aktivnosti slobodnog vremena za zatvorenike i maloljetnike, vezano je uz posebni cilj Natječaja – Provođenje programa koji su usmjereni promicanju i unapređivanju tretmanskog rada sa zatvorenicima i maloljetnicima.
Nije nam jasan opis tijeka novca tijekom provođenja projekta
Novac koji je odobren za provedbu projekta/programa se uplaćuje na račun kaznione/institucije za čije se štićenike provodi program/projekt nakon čega kazniona novac prosljeđuje na račun prijavitelja koji dalje provodi transakcije temeljem proračuna (nabavlja opremu, isplaćuje honorare, plaća račune i sl.)?  Uplaćuje li se sav novac predviđen proračunom projekta/programa na račun prijavitelja, a on dalje prosljeđuje partnerima temeljem proračuna ili se dio novca koji je predviđen za troškove partnera uplaćuje direktno na račun partnera?


Ministarstvo pravosuđa priprema i potpisuje ugovore s udrugama za čije su projekte odobrena financijska sredstva, sukladno prioritetima iz svoje nadležnosti i visini raspoloživih lutrijskih sredstava na poziciji pojedinih tijela. U roku od 30 dana od donošenja Odluke o prihvaćenim projektima/programima udruge kojima je odobreno sufinanciranje imaju obvezu potpisati Ugovor o financijskim sredstvima za provedbu projekta u kojem se, između ostalog, određuje podjela odgovornosti korisnika i davatelja financijskih sredstava, uvjeti provedbe programa, način isplate sredstava, usuglašeni rokovi i načini izvještavanja. Prema utvrđenoj i unaprijed dogovorenoj dinamici financijska sredstva se uplaćuju na račun prijavitelja projekta/programa, odnosno Udruge koja je aplicirala za sredstva.
Imamo ideju organizirati obuku zatvorenika za izradu određenih glazbala. Mogu li se u sklopu projekta određenim osnovnim školama darovati/donirati glazbala koja se izrade tijekom te obuke (materijal za njihovu izradu bi bio financiran iz proračuna projekta)?
Donacije u dobrotvorne svrhe predstavljaju vrstu neprihvatljivog troška kako je i navedeno u Uputama za prijavitelje. 
U opisnom obrascu, u polju 2.2. “Svrha i područje djelovanja“, pod pojmom područje djelovanja se misli na zemljopisni pojam ili nešto drugo?
Misli se na svrhu i područje djelovanja Udruge, a temeljem Zakona o Udrugama („Narodne novine“, 74/14) i čl. 6. gdje se navodi da udruge samostalno utvrđuju svoje područje djelovanja, ciljeve i djelatnosti. 
U pozivu za prijavu na Natječaj za financiranje projekata/programa udruga usmjerenih pružanju potpore provođenju pojedinačnog programa izvršavanje kazne zatvora/odgojne mjere navodi mogućnost da udruga u okviru natječaja za financiranje predloži program koji traje 36 mjeseci. Nije nam do kraja jasno kako ćemo napisati Obrazac proračuna (B") koji je predviđen samo za projekte od 12 mjeseci?
Postupite prema uputi koja je navedena u samom obrascu B2, u kojem se u osmom retku navodi  „... Prema potrebi umetnite dodatne retke, ali pritom ne zaboravite provjeriti ispravnost formula u ćelijama. Formule su upisane u svaku od ćelija te nije potrebno ručno zbrajati iznose.“, a u stupcu E se navodi:  "1. godina (dodati kolonu za svaku godinu ako je potrebno)". Podsjećamo da se za svaku godinu sklapa novi ugovor.
Planiramo prijaviti 2 projekta/programa. Jedan od njih bi bio 3-godišnji program. Koji je najduži rok provedbe koji smijemo planirati za drugi projekt?
Projekti se mogu prijaviti na razdoblje provedbe do 12 mjeseci, a programi za razdoblje provedbe od 36 mjeseci. Prijavitelj može prijaviti i ugovoriti najviše dva projekta/programa, a najviše jedan na razdoblje od 36 mjeseci.
U našoj je udruzi trenutno troje zaposlenih i svi bi sudjelovali u provedbi projekta (jedan zaposleni moguće kao voditelj, a drugi kao izvoditelji projektnih aktivnosti). Može li se iz projekta sufinancirati dio plaća tih osoba?
Moguće je sufinancirati dio plaća za zaposlene na projektu/program. Visina iznosa sufinancirane plaće za zaposlene na projektu/programu odobrava se ovisno o stručnoj spremi zaposlene osobe te opsegu aktivnosti koje zaposlena osoba obavlja u okviru projekta/programa.
Na popisu obvezne natječajne dokumentacije na str. 18. Uputa za prijavitelje kao 15. Dokument potrebno je dostaviti preslike diploma izvoditelja aktivnosti pod PI. (za programe PORTOS, NAS, JUS i TSV). Misli li se tu na diplome sa studija (svi izvoditelji aktivnosti su diplomirali na studijima psihologije) ili na neke druge diplome?
Misli se na diplomu sa studija.
Tko bi konkretno bili vanjski stručni suradnici iz pitanja br. 13, II. Podaci o projektu, u Opisnom obrascu prijave? Jesu li to osobe koje nisu članovi udruge ili neke druge?
Odnosi se na stručne osobe koje sudjeluju u provedbi projektnih aktivnosti, a nisu članovi udruge koja je prijavitelj projekta.
Može li voditelj programa biti osobu zaposlena u Ministarstvu pravosuđa, Sektoru za probaciju. Ujedno molimo za potvrdu kako isti službenik može primiti naknadu za svoj angažman u projektnim aktivnostima koje će obavljati izvan redovnog radnog vremena.
Prihvatljiv je angažman na poslovima koji su povremeni i koji se obavljaju izvan redovitog radnog vremena. Prema Zakonu o državnim službenicima ("NN", br. 92/05., 107/07., 27/08., 49/11., 150/11., 34/12., 49/12., 37/13. i 38/13.) za takve poslove treba prethodno pribaviti odobrenje čelnika državnog tijela, a pod uvjetom da državni službenici nisu u sukobu interesa. Neprihvatljiv je angažman na poslovima (npr. voditelj projekta) koji po zahtjevnosti i trajanju ulaze u vrijeme za koje osoba već prima plaću kao državni službenik.
Ukoliko se ustanove, primjerice fakulteti, partneri na projektu, da li su prihvatljivi troškovi koji nastanu provedbom aktivnosti partnera, kao što su naknade za edukacije i treninge?
Da, to su prihvatljivi troškovi.