Održana početna konferencija projekta „e-Sudski registar – faza 2“, KK.02.2.1.01.0019

  • Slika /slike/Projekti/e-Sudski registar - faza 2/Naslovna.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Početna konferencija projekta „e-Sudski registar – faza 2“ održana je 25. svibnja u dvorani Matis Absolut Lounge. 

Konferenciju je otvorila ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Mirela Fučkar koja je spomenula opće informacije o projektu te naglasila doprinos projekta.
Projekt je započeo 16. kolovoza 2022. godine i traje 15 mjeseci, odnosno do 16. studenog 2023. godine.
 
Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. -2020“ a ukupna vrijednost Projekta iznosi 1.456.310,31 EUR.

Projektom će se doprinijeti modernizaciji i unaprjeđenju sudskih procesa, a gospodarski subjekti će kroz nove usluge imati lakši pristup sudskom registru i postupcima vezanim za upis u sudski registar što će omogućiti bolje upravljanje promjenama u poslovanju, organiziranje i udruživanje s drugim subjektima.
 
Voditeljica projekta Ministarstva pravosuđa i uprave, Ana Bokulić predstavila je razvoj Sudskog registra kroz faze.
„Prva faza je završena; Sudski registar je povezan s Europskim portalom za e-pravosuđe (e-Justice) i uspostavljeni su kanali za razmjenu informacija s drugim registrima EU (BRIS) u vezi podružnica i prekograničnog spajanja društava te je uspostavljena e-usluga osnivanja trgovačkog društva na daljinu za najčešće oblike društava (d.o.o. i j.d.o.o.).
 
Druga faza projekta, uključuje uvođenje nove e-usluge kojom će se poboljšati i pojednostavniti komunikacija gospodarskih subjekata sa sudovima, posebno u području osnivanja drugih oblika trgovačkih društava za koje nije omogućeno elektroničko osnivanje putem e-Osnivanja (javno trgovačko društvo, komanditno društvo, gospodarsko interesno udruženje, dioničko društvo, složenije društvo s ograničenom odgovornošću, europsko društvo (Societas Europaea, skraćeno SE), europsko gospodarsko interesno udruženje (skraćeno EGIU), europska zadruga (Societas Cooperativa Europaea, skraćeno SCE), ustanova, zajednica ustanova, zadruge, savez zadruga i kreditna unija te druge osobe za koje je upis propisan zakonom).
 
Pravni okvir elektroničke komunikacije sudionika postupaka u Sudskom registru uređen je Zakonom o sudskom registru (ZSR), Zakonom o trgovačkim društvima (ZTD) i podzakonskim aktima te dijelom Direktivom (EU) 2019/1151 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. godine o izmjeni Direktive (EU) 2017/1132 u pogledu upotrebe digitalnih alata i postupaka u pravu društava.
 
Više o samoj aktivnosti nadogradnje Sudskog registra radi uvođenja novih e-usluga govorila je voditeljica projektnog tima Ugovaratelja Primus savjetovanje d.o.o., Iva Uljanić Škreblin. Glavni element projekta obuhvaća analizu okruženja, izradu funkcionalnih i nefunkcionalnih specifikacija i migracije podataka, dizajn i razvoj sustava, programsku podršku i uspostavu infrastrukture sustava, testiranje sustava i migracija podataka, edukaciju te uvođenje u rad i primopredaju sustava.
 
Kroz ovu aktivnost će se uspostaviti podrška poslovnim procesima te će se  međusobno povezati sudionike postupaka u Sudskom registru i tehnološko unaprijediti sustav Sudskog registra radi uvođenja e-usluge.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.