Službeni posjet hrvatskog projektnog tima Upravi Republike Slovenije za izvršavanje kaznenih sankcija (URSIKS) i projektnom timu Cene Štupar – CILJ u Ljubljani

  • Slika /slike/Projekti/Erasmus/Službeni posjet hrvatskog projektnog tima Upravi Republike Slovenije za izvršavanje kaznenih sankcija (ursiks)  i projektnom timu Cene Štupar/16 do 18 01 2024_slika1.PNG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

SVEČANO CERTIFICIRANJE 2. RAZINE MULTIPLIKATORA - STRATEG ZA DRUŠTVENU ODGOVORNOST I ODRŽIVI RAZVOJ

U vremenu od 16. do 18. siječnja 2024. godine u sklopu provođenja projektne aktivnosti - certificiranje 2. razine multiplikatora (Strateg za društvenu odgovornost i održivi razvoj) u projektu Erasmus+ KA210 pod nazivom „Jačanje osobne odgovornosti u zatvorskom sustavu za održivost u društvu“ (kratko „First IN - then OUT“) organiziran je službeni posjet hrvatskog projektnog tima  Upravi Republike Slovenije za izvršavanje kaznenih sankcija i projektnom timu Cene Štupar - CILJ  - Ljubljana (Slovenija) kao i Zatvoru u Dobu (Slovenija).
 
Tijekom službenog posjeta mag. Bojan Majcen, generalni direktor nadležan za zatvorski sustav Republike Slovenije zajedno sa svojim najbližim suradnicima ugostio je oba projektna tima i pritom prezentirao aktualnu situaciju u slovenskom zatvorskom sustavu.
Partneri u projektu koji će raditi na uvođenju i implementaciji načela održivog razvoja u postojeće djelovanje zatvorskog sustava  i pojedine nastavne procese u zatvorskim sustavima Republike Slovenije i Republike Hrvatske su Center za izobraževanje Ljubljana Cene Štupar i Centar za izobrazbu iz Zagreba, dok je pridružen partner u projektu Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS).
 
Erasmus+ projekt započeo je s provedbom 1. rujna 2023. i trajat će do 28. veljače 2025. godine, a financiran je od sredstava Europske unije (100%).
Radni naziv projekta je »First in - then out«.
 
Na radionici svih prisutnih članova oba projektna tima razmijenjene su dobre prakse u primjeni načela održivog razvoja sa ciljem razvoja /izrade/ programa osposobljavanja za zaposlenike zatvorskog sustava te su dogovoreni daljnji koraci u provedbi projektnih aktivnosti - izrada upitnika za terensko istraživanje primjene načela održivog razvoja u kaznenim tijelima oba zatvorska sustava.
Dugoročni cilj projekta je svakako uspostaviti partnersku međunarodnu suradnju koja će biti osnova za razvoj novih programa u skladu s uvođenjem i provedbom (implementacijom) načela održivog razvoja.
U okviru provedbe predmetne projektne aktivnosti (međunarodni sastanci) treći dan službenog posjeta organiziran je obilazak Zatvora u Dobu (Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni), gdje su također s upraviteljem Zatvora gosp. Zoranom Remićem razmijenjena međusobna iskustva i najnoviji primjeri dobre prakse za održivi razvoj koji su već u primjeni u najvećem slovenskom kaznenom tijelu  za izvršavanje dužih zatvorskih kazni.