Ministar Malenica na temu optužbi na račun sudaca

Slika /slike/novi osj/Ministar_Malenica1.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u izjavi za novinare kazao je kako od Državnog odvjetništva očekuje da u što kraćem roku provjeri tvrdnje osuđenika Zdravka Mamića koji je za korupciju prozvao predsjednika Vrhovnog suda i suce Županijskog suda u Osijeku.

"Vjerujem da će nadležna tijela u što kraćem roku provjeriti navode gospodina Mamića i sadržaj toga sticka koji meni u ovom trenutku nije poznat i da će u što kraćem roku utvrditi istinitost, odnosno utemeljenost svih tih optužbi za koje sam rekao da jesu teške i ozbiljne", kazao je Malenica, napomenuvši kako je Mamić naveo da je nadležnim tijelima dao "stick" s materijalima.
 
Novinarima je pojasnio da je taj slučaj sad na Državnom odvjetništvu koje je zaprimilo materijale te će provjeriti njihov sadržaj i utvrditi jesu li ti navodi istiniti i sukladno tome pokrenuti određenu proceduru koja im stoji na raspolaganju.
 
Upitan bi li bilo primjereno da suci Županijskog suda pa i predsjednik Vrhovnog suda koje Mamić spominje do okončanja istrage budu suspendirani s obzirom na ozbiljnost optužbi Malenica je rekao da je to pitanje za Državno sudbeno vijeće.
 
Odgovarajući na pitanje je li se dovoljno brzo reagiralo s obzirom da je Mamić poslao stick lani u listopadu, ministar je rekao da ne zna sadržaj dokumenata ni koliko traže reakciju nadležnih tijela koja moraju po određenoj proceduri utvrditi istinitost svih tih navoda da bi mogla izaći sa zaključkom. Kazao je kako je pitanje za Državno odvjetništvo koliko brzo je trebalo, moglo ili će reagirati.
 
"Ne mogu reći je li nešto sporno ili nije, ali svakako očekujem da Državno odvjetništvo što prije reagira, ako tu postoji osnovanost neke od tih optužbi da pokrene određene procedure, a to će se svakako reflektirati i na status tih sudaca", rekao je Malenica.
 
Za predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, ali i sve ostale osobe spomenute u navodima Mamića, Malenica smatra da se trebaju očitovati.

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
 

Pisane vijesti