Ministar Malenica u emisiji „A sada Vlada“: Ustavni sud odlukom je štitio Ustav, tu su odluku dužni poštovati svi

Slika /slike/novi osj/Foto.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je jutros o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda, navodima Zdravka Mamića i o stanju u pravosuđu u emisiji „A sada Vlada“ Hrvatskog radija.

Na temu aktualnog pitanja i odluke Ustavnog suda oko imenovanja predsjednika Vrhovnog suda ministar Malenica je komentirao kako se ne radi o sukobu predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske.
„Ustavni sud nije arbitrirao, već je Ustavni sud štitio Ustav jer je odredba Zakona o sudovima ustavna i svi su dužni poštivati proceduru“, naglasio je ministar i dodao da očekuje od predsjednika Republike Hrvatske obavijest o neprihvaćanju nijednog od dva kandidata koji su se javili na javni poziv i od Državnog sudbenog vijeće da raspiše ponovni javni poziv.
„Odredba Zakona o sudovima je jasna, iako nije potpuno regulirala situaciju. Do 15. srpnja ima još vremena te vjerujem da ćemo dobiti predsjednika Vrhovnog suda do tada.“ naglasio je ministar Malenica.
Na pitanje o kandidatkinji Zlati Đurđević ministar Malenica je rekao kako je problematično da osoba koja pretendira na mjesto predsjednika Vrhovnog suda pristaje sudjelovati u nezakonitoj proceduri. S obzirom na to da je jučer Ustavni sud utvrdio da Zakon o sudovima propisuje proceduru koja se treba poštovati prilikom izbora predsjednika Vrhovnog suda, to svakako utječe na prihvaćanje nje kao kandidatkinje.
Ministar Malenica posebno se osvrnuo na tezu kako je predsjednik Vrhovnog suda osoba koja će reformirati pravosuđe s obzirom na to da su njegove ovlasti utvrđene propisima i u tom dijelu nisu velike.
Najveći utjecaj u dijelu normativnog okvira ima predlagatelj propisa i Hrvatski sabor te u tom dijelu činimo velike napore da poboljšamo normativni okvir.  Pripremljeni su akcijski planovi za svako pravosudno područje, idemo u izmjene Zakona o parničnom postupku, Zakona o kaznenom postupku i Stečajnog zakona u cilju povećanja učinkovitost rada svih sudova.

Pitanja o navodima Zdravka Mamića o sucima ministar Malenica komentirao je kako je zgrožen s onime što je Zdravko Mamić naveo te je pozvao USKOK i Državno odvjetništvo da što prije istraže osnovanost optužbi.
Ukoliko se potvrde navodi Zdravka Mamića tada ti suci zaslužuju kazne, izjavio je Malenica jer najveći dio sudaca odgovorno i pošteno radi svoj posao. U njihovom je interesu da se skine stigma s pravosuđa i pojedinih sudaca koji predstavljaju kukolj u žitu i da se odgovorne suca sankcionira ukoliko su tvrdnje Zdravka Mamića točne.

Ministar Malenica je, također, najavio kako je u pripremi antikorupcijski paket koji će pojačati mehanizme nadzora i kontrole nad sucima te se planira revizija Zakona o Državnom sudbenom vijeću koji propisuje stegovne postupke, ali i kadrovski ojačati Državno sudbeno i Državnoodvjetničko vijeće u dijelu nadzora nad radom sudaca odnosno državnih odvjetnika.

Vezano uz percepciju o pravosuđu ministar Malenica je naveo kako su sudovi su riješili 1.196.000 predmeta, zaprimljeno je 1.178.000 predmeta te je prisutno i smanjenje neriješenih predmeta kojih je sad oko 460.000. Prosječna duljina trajanja je 142 dana, ali ne možemo biti zadovoljni trajanjem u kaznenim i parničnim postupcima dodajući kako postoji akcijski plan usmjeren na svako od 15 pravosudnih područja kojem je cilj je povećanje učinkovitosti rada sudova povećanjem broja riješenih predmeta i rješavanje svih predmeta starijih od sedam godina u 2021. godini te posebno praćenje i rješavanje kaznenih predmeta kojima u sljedeće tri godine prijeti zastara.
Ostvarenje planova pratit će se na mjesečnoj i tromjesečnoj razini, a u pripremi su i nova Okvirna mjerila tj. sudačka norma koja su prilagođena ciljevima koji se žele postići. Predsjednik suda je taj koji mora nadzirati suce i organizirati rad na sudovima.
Ministar Malenica napomenuo je i kako će se uz normativni okvir ulagati i u digitalnu i građevinsku infrastrukturu te kako su svi sudovi informatički opremljen tako da mogu neometano nastaviti s radom i uslijed epidemije preko instituta rasprave na daljinu.

Pisane vijesti