Održana 72. sjednica Vlade RH

Slika /slike/sjednica.PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica primio je, u četvrtak 29. srpnja 2021. g., u nastupni posjet veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj Csaba Demcsáka.

„Sukladno obavijesti Državnog izbornog povjerenstva, zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda po provedbi redovnih lokalnih izbora održanih 16. svibnja 2021. godine nije osigurana u 82 jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave“ izjavio je ministar Malenica te je obrazložio kako će, u skladu s člankom 107. Zakon o lokalnim izborima, Vlada Republike Hrvatske raspisati dopunske izbore u roku od 90 dana od konstituiranja predstavničkog tijela. Vlada Republike Hrvatske prihvatila je prijedlog održavanja dopunskih izbora u nedjelju 3. listopada 2021. godine, a odluka o raspisivanju nastupa na snagu 24. kolovoza 2021. godine.
 
Ministar Malenica objasnio je kako su potrebne izmjene i dopune uredbe o sudskim pristojbama radi usklađenja tarife s izmjenama propisa koji su na snagu stupila nakon njezina donošenja prvenstveno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakon o sudskom registru.
 
Nadalje, Uredbu se usklađuje i s prijedlogom Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi u dijelu kojim se izostavlja pristojbena obveza na podneske i izvatke činjenicama iz katastra nekretnina, registra prostornih jedinica, registra zgrada i katastra infrastrukture.
 
„S obzirom da navedene izvatke i ispise izdaju sudovi predloženim izmjenama ukida se pristojbena obveza ovih vrsta isprava čime se ujedno provodi mjera rasterećenja i smanjenja parafiskalnih i neporeznih davanja. Također, propisuje se paušalni iznos sudske pristojbe za elektronički izvadak sudskog registra budući da se iznos pristojbe koji se do sada plaćao za izdavanje izvatka naplaćivao pa svakoj započetoj stranici“ zaključio je ministar.
 
Foto: Youtube kanal/ VladaRH - screenshot


Pisane vijesti