Lokalni izbori 2021.

Slika /MURH- arhiva/Istaknute teme/shutterstock_239614381_cr.jpg

Lokalni izbori održat će se u nedjelju 16. svibnja 2021. godine.

Vlada Republike Hrvatske je na 53. sjednici donijela Odluku o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Odluku o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike i Odluku o raspisivanju izbora za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.
 
Zakonom o lokalnim izborima propisano je da se redovni izbori za članove predstavničkih tijela te izbori za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihove zamjenike održavaju istodobno, treće nedjelje u mjesecu svibnju svake četvrte godine, pa se za dan provedbe izbora određuje nedjelja, 16. svibnja 2021. godine.

Stupanjem na snagu odluke o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela, kao i mandat povjerenicima Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkih tijela koji su imenovani u Gradu Valpovu i Općini Kolan te također, dužnost prestaje i povjereniku Vlade imenovanom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Orahovice u dijelu ovlasti za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Orahovice.
 
Odluke o raspisivanju izbora stupile su na snagu 15. travnja 2021. godine: