Održan početni sastanak u okviru projekta Prikupljanje podataka o učinkovitosti predstečajnog i stečajnog postupka te postupka otpusta dugova

Slika /slike/Projekti/TSI- inicijalni sastanak.jpg
Inicijalni sastanak u okviru projekta Prikupljanje podataka o učinkovitosti predstečajnog i stečajnog postupka te postupka otpusta dugova, financiranog sredstvima Instrumenta za tehničku potporu održan je 22. rujna 2021. godine. Tijekom početnog sastanka dogovoren je hodogram provedbe i rokovi za isporuku rezultata.

Ministarstvo pravosuđa i uprave dobilo je potporu EU-a za rješavanje utvrđenih nedostataka hrvatskog okvira za stečaj kako bi se ispunili zahtjevi Direktive EU-a o restrukturiranju i nesolventnosti te kako bi se povećala efikasnost  sudskih postupaka. Projektom će se poboljšati postupak prikupljanja podataka u postupcima stečaja, predstečaja i otpusta dugova na način da će se:
  • razviti metodologija prikupljanja dodatnih podataka u ovim postupcima u svrhu praćenja njihove efikasnosti (dodatni skup podataka uključivati će podatke o prosječnom trošku svake vrste postupka; prosječnim stopama oporavka za osigurane i neosigurane vjerovnike i za ostale vrste vjerovnika, odvojeno; broju poduzetnika koji su, nakon što su prošli postupak koji je doveo do otpusta duga, pokrenuli novi posao i broju izgubljenih radnih mjesta povezanih s ovim postupcima), 
  • razraditi tehničke specifikacije za digitalizaciju postupka prikupljanja podataka te
  • stvoriti temelj za osnivanje centraliziranog sustava za prikupljanje podataka u ovim postupcima.

Projekt je financirala Europska unija iz Instrumenta za tehničku potporu, u suradnji s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama Europske komisije. 

Instrument za tehničku potporu (TSI) program je EU-a koji državama članicama EU-a pruža prilagođeno tehničko stručno znanje za izradu i provedbu reformi. Potpora se temelji na potražnji i za nju nije potrebno sufinanciranje država članica. TSI državama članicama pruža jedinstvenu pomoć u suočavanju s izazovima reformi.