Održana konferencija u okviru projekta: „UNAPRJEĐENJE KVALITETE PRAVOSUĐA KROZ JAČANJE KAPACITETA ZATVORSKOG I PROBACIJSKOG SUSTAVA TE SUSTAVA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA”, sufinanciranog iz europskog socijalnog fonda

  • Slika /slike/Projekti/EU projekti/07-10-2022-konferencija/1_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi projekt „Unaprjeđenje kvalitete pravosuđa kroz jačanje kapaciteta zatvorskog i probacijskog sustava te sustava za podršku žrtvama i svjedocima”, sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, koji obuhvaća nekoliko elemenata.

U okviru jednog od elemenata projekta, 7. listopada 2022. godine u Ministarstvu pravosuđa i uprave održana je konferencija na kojoj su prikazani rezultati provedene analize u četiri kaznena tijela te prijedlozi unaprjeđenja poslovnih procesa i organizacije rada u zatvorskom sustavu, koje su proveli i izradili vanjski stručnjaci s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u suradnji s Radnom skupinom Ministarstva pravosuđa i uprave za unaprjeđenje poslovnih procesa vezanih uz provođenje programa izvršavanja.
Konferenciju su otvorili državni tajnik mr. sc. Josip Salapić i p. o. ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Zvonimir Penić, koji su pozdravili uzvanike te ukratko pojasnili svrhu i ciljeve projekta u cjelini te elementa koji se odnosi na unaprjeđenje poslovnih procesa i uvjeta rada službenika zatvorskog i probacijskog sustava te sustava za podršku žrtvama i svjedocima.
Voditeljica Radne skupine na projektu Martina Barić (Središnji ured za zatvorski sustav) dala je kratki prikaz Elementa 1 projekta te zadanih projektnih aktivnosti i ishoda, kao uvod u prezentaciju vanjskih stručnjakinja na projektu prof. dr. sc. Irme Kovčo Vukadin i izv. prof. dr. sc. Anite Jandrić Nišević.
Izv. prof. dr. sc. Irma Kovčo Vukadin detaljno je prikazala sadržaj, hodogram i rezultate projektnih aktivnosti:
  • provođenja analize radnih mjesta i analize poslovnih procesa u četiri kaznena tijela, vezanih uz provođenje pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora - poslovi tretmana, osiguranja, rada i strukovne izobrazbe te pružanja zdravstvene zaštite zatvorenicima;
  • provođenja pilot projekta u četiri kaznena tijela (Kaznionica u Lepoglavi, Kaznionica u Požegi/odjel za zatvorenice, Zatvor u Zadru i Zatvor u Zagrebu);
  • izrade prijedloga novog, suvremenog ustroja radnih mjesta i poslovnih procesa temeljenih na rehabilitacijskom konceptu i metodi dinamičke sigurnosti, usklađenih s potrebama provođenja pojedinačnog programa izvršavanja kazne, uz uvažavanje stručne spreme i struke postojećih službenika;
  • izrade prijedloga unaprjeđenja kompetencija postojećih službenika i prijedloga unaprjeđenja suradnje između odjela i službenika koji sudjeluju u provođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora.
Na temelju provedene analize i pilot projekta u četiri kaznena tijela, vanjske stručnjakinje iznijele su 25 preporuka za unaprjeđenje rada, koje se ne odnose samo na promjene koje bi trebalo i koje je (bilo) moguće realizirati u okviru ovog projekta, već se odnose na promjene koje bi trebalo imati u vidu i u dugoročnijem kontekstu razvoja i unapređenja zatvorskog sustava.
Na konferenciji su uz predstavnike Ministarstva pravosuđa i uprave i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta sudjelovali predstavnici sudova, Ureda pučke pravobraniteljice, probacijskih ureda te upravitelji i službenici iz svih kaznenih tijela.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda