Dodijeljena državnoodvjetnička priznanja i obilježen Dan državnog odvjetništva

Slika /slike/vijesti naslovnica/svibanj/DORH-dodjela.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je na XVII. Savjetovanju Glavne državne odvjetnice sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima i obilježavanju Dana Državnog odvjetništva.

U svom uvodnom govoru ministar je pozdravio prisutne sudionike ovogodišnjeg savjetovanja i istaknuo kako je državno odvjetništvo jedinstveno i samostalno neovisno pravosudno tijelo te kao takvo ima ključnu ulogu u očuvanju pravnog poretka Republike Hrvatske i očuvanju našeg Ustava i zakona.

Ministar pravosuđa i uprave ukratko se osvrnuo na, ne tako davne, izmjene Zakona o državnom odvjetništvu koje su u organizacijskom smislu dovele do određenih promjena na bolje, kako u pogledu upravljanja državnim odvjetništvom i boljeg upravljanja i jednakoobraznog načina praćenja rada u državnim odvjetništvima čime se postiže kvalitetnija usporedba i praćenje pokazatelja u radu.

Dodao je i kako se novim zakonom cjelovito uredio rad građansko-upravnih odjela i promjenama uklonili poteškoće koje su postojale u ranijim zakonodavnom okviru i praksi tih odjela, a zakonom su unijete i određene promjene u postupku ocjenjivanja uvođenjem jasnijih kriterija.

"Ministarstvo je svjesno svih izazova s kojima se državno odvjetništvo susreće u praksi, kako organizacijskih, infrastrukturnih tako i kadrovskih i vjerujem kako za svaki od tih izazova se može pronaći način i rješenje koje će biti na dobrobit svih te ministarstvo, u okviru svoje nadležnosti, ostaje predano na unaprjeđenju sustava i kvalitete državnog odvjetništva", zaključio je ministar pravosuđa i uprave.

Iza državnog odvjetništva je jedna izuzetno teška godina koja je zbog koronavirusa i potresa dovela do promjene organizacije rada i prilagodbe rada novim uvjetima, istaknula je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek prilikom otvorenja XVII. Savjetovanja Glavne državne odvjetnice sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima i dodala da je državno odvjetništvo, uz to, odradilo velik posao glede primjene novog Poslovnika državnog odvjetništava i rada s novim upisnicima te novog načina statističkog praćenja rada i dogradnje CTS-a što je tražilo od svih ulaganje dodatnih napora.

Glavna državna odvjetnica naglasila je kako, iako je odrađen veliki posao, on još nije gotov jer su u ovoj i sljedećoj  godini pred državnim odvjetništvima sustavne edukacije svih državnoodvjetničkih dužnosnika, službenika, ponajviše glede CTS-a koji omogućuje i olakšava obavljanje poslova državnoodvjetničke uprave ali i nadzora koji je centralna tema ovogodišnjeg savjetovanja.
 
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek dodijelila je zamjeniku županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici Nikši Stoliću Državnoodvjetničko priznanje za osobito stručan i uspješan rad u kaznenom predmetu Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici i zamjenici županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Tanji Šušak Državnoodvjetničko priznanje za osobito stručan i uspješan rad u tri prvostupanjska građanska ili upravna predmeta Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu. Zamjenici ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Nataliji Petković dodijeljeno je Državnoodvjetničko priznanje za osobito stručan i uspješan rad u kaznenom predmetu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Glavna državna odvjetnica čestitala je Dan državnog odvjetništava svim dužnosnicima i savjetnicima te službenicima i namještenicima, i svima onima koji su danas u mirovini i koji su svojim predanim radom dali doprinos položaju i ulozi državnog odvjetništva te se zahvalila svim državnim odvjetništvima na iskazanoj solidarnosti i prikupljenim financijskim sredstvima koja su kao pomoć dodijeljena zaposlenicima državnih odvjetništava čiji su domovi stradali u potresu.

Ovogodišnje savjetovanje održano je u skladu s epidemiološkim mjerama i sa smanjenim brojem sudionika podijeljenih u dvije dvorane hotela na Velikom Brijunu uz omogućen prijenos u sva državna odvjetništva te je prigoda da se razmotre teme iz nadležnosti oba odjela državnih odvjetništava budući da zbog epidemije nisu održani ni prošlogodišnje savjetovanje niti stručni skupovi.

Izvor: Državno odvjetništvo

Pisane vijesti