Ministar Malenica u emisiji Otvoreno: Novi Zakon o izbornim jedinicama bit će izglasan do listopada

  • Slika /slike/HRT_Ivan Malenica.jpeg
  • Slika

U emisiji Otvoreno raspravljalo se o aktualnoj temi izbornog zakonodavstva i izbornih jedinica

Vezano za tijek priprema novog zakona ministar Ivan Malenica osvrnuo se na sam postupak pripreme, dovršetak prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i moguća rješenja.

„Vlada će na vrijeme uputiti Zakon o izbornim jedinicama u saborsku proceduru i očekujemo da će u Hrvatskome saboru biti izglasan do 1. listopada 2023. godine, dakle u rokovima koje je postavio Ustavni sud u svojoj odluci“, rekao je ministar Malenica.

Po pitanju sastava radnog tijela ministar je komentirao da političke opcije imaju svoje viđenje izbornog zakonodavstva pa tako i HDZ, a da će u konačnici prijedlog zakona izraditi Ministarstvo pravosuđa i uprave poštujući ono što je navedeno u odluci Ustavnog suda.

„Kad zakon krene u saborsku proceduru na saborskim odborima bit će prilike da svaka politička opcija predloži određene izmjene. Ne mora nužno biti kroz radnu skupinu, već kroz saborsku proceduru svi će imati priliku dati svoje mišljenje pa i građani kroz javno savjetovanje“, dodao je.

Na upit hoće li izborne jedinice izgledati prirodnije, hoće li pratiti granice županija, istaknuo je kako je najviše razmatran model profesora Pokosa s instituta Ivo Pilar, koji podrazumijeva 10 izbornih jedinica s korekcijama granica izbornih jedinica.

„Uz taj model razmatra se i postojeći model kakav imamo sada, s razmjernim brojem zastupnika koji bi se birao u svakoj izbornoj jedinici. Nećemo ići u velike korekcije“, rekao je ministar Malenica, naglasivši kako neće doći do povećanja broja zastupnika.

"Idemo s minimalnim korekcijama, očekujem raspravu, prije svega kroz javno savjetovanje, ali isto tako i u Hrvatskom saboru kroz saborske odbore i plenarnu raspravu." zaključio je ministar.

Uz ministra Malenicu u emisiji su sudjelovali i Mišel Jakšić, predsjednik Odbora za pravosuđe te ustavni stručnjaci Đorđe Gardašević, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i Mato Palić, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Snimku cijele emisije možete pogledati na službenoj stranici Hrvatske radiotelevizije.

Izvor: HRT

Foto: HRT

Pisane vijesti