Otvoreno: Zakon o izbornim jedinicama radile stručne službe Ministarstva, ispunjena odluka Ustavnog suda

Slika /slike/hrt otvoreno izrezal.JPG

U emisiji Otvoreno raspravljalo se o Zakonu o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatskom saboru.

Ministar Ivan Malenica na početku emisije rekao je kako su izmjene zakona radile stručne službe unutar Ministarstva.

"To su ljudi koji godinama rade u ministarstvu pravosuđa i uprave, stručni su u pogledu političkog sustava i pripremili su minimalne korekcije" izjavio je ministar.

Istaknuo je kako je prosječna veličina izbornih jedinica oko 364.000.

"Do sada je 10. izborna jedinica imala oko 400.000 birača i taj višak smo prelijevali iz 10. u 9. izbornu jedinicu, iz 9. u 7. izbornu jedinicu, tako da dođe do toga da svaka izborna jedinica ima približan broj birača, odnosno da su odstupanja do 5 posto" pojasnio je je ministar.

Na komenatare zastupnika Mosta, Marina Miletića, ministar je odgovorio da nema pola milijuna glasačkih listića više.

"Imamo registar birača, izvadak iz registra birača, građani biračko pravo ostvaruju temeljem registra birača. Svaka politička opcija može angažirati promatrače, članove biračkih odbora. Postupak je transparentan" izjavio je ministar te dodao kako se ispunilo sve što je Ustavni sud tražio od korekcija zakona.

Ministar Malenica je naglasio kako bivša Vlada SDP-a tijekom 2015. godine nije uspjela promijeniti izborno zakonodavstvo.

"Oni su na potpuno netransparentan način promijenili Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i to bez javne rasprave, bez uključivanja ustavno-pravnih stručnjaka. Oni su tada mijenjali sadržajnije i bitnije stvari iz izbornog zakonodavstva nego što smo mi mijenjali kroz Zakon o izbornim jedinicama" komentirao je ministar.

"Mi smo imali javno savjetovanje, imali smo dva čitanja što znači da SDP je tada odbio model koji je sada predložio" zaključio je ministar.

Izvor: HRT

Foto: HRT

Stranica