Zatvorski sustav

Sudjelovanje službenika pravosudne policije na 8. sportskom natjecanju „Viribus unitis - Izazov tjelesne spremnosti“

 


U sportskoj dvorani vojarne “1. hrvatski gardijski zbor” na Tuškancu u Zagrebu, u vremenu od 7. do 9. studenog 2023. godine održano je pojedinačno sportsko natjecanje pod nazivom “ Viribus unitis - Izazov tjelesne spremnosti”, koje je ove godine okupilo 55 natjecatelja, koji su se natjecali u četiri starosne skupine: od 18 do 34 godine, od 35 do 39 godina, od 40 do 44 godine i +45 godina.

Uz pripadnike Oružanih snaga RH, pripadnike Kosovskih snaga sigurnosti, službenike Ministarstva unutarnjih poslova RH i Hrvatske vatrogasne zajednice, na natjecanju su sudjelovali i službenici pravosudne policije Zatvora u Zagrebu, s 3 pravosudne policajke i 6 pravosudnih policajaca, kao i 2 službenika pravosudne policije Kaznionice u Lepoglavi. Službenici Zatvora u Zagrebu osvojili su četiri medalje i to po jednu srebrnu i jednu brončanu u kategorijama 40 do 44 godine i +45 godina.
Ovim putem upućujemo zahvalu Oružanim snagama RH na pozivu i iskrene čestitke službenicima pravosudne policije na ostvarenim odličnim rezultatima i osvojenim medaljama.
 


Temeljne zadaće zatvorskog sustava su zaštita društva od počinitelja kaznenih djela i postizanje svrhe izvršavanja kazne zatvora: organizacija života zatvorenika i motivacija zatvorenika da se osposobi za samostalni život na slobodi u skladu s društvenim normama, istovremeno umanjujući štetne posljedice koje uvjetuje život u zatvoru.

Pristup kojim bi se na bilo koji način dodatno ugrožava ljudsko dostojanstvo, pogoršavala kvaliteta života, ugrožavala zaštita temeljnih ljudskih prava, uskraćivalo pravo na zdravstvenu zaštitu i slično, u konačnici samo bi pogoršalo patologiju ponašanja osoba lišenih slobode, što bi za posljedicu imalo još veću štetu za zajednicu nakon što se te osobe po isteku kazne nađu na slobodi.

Slijedom navedenog, svrha izvršavanja kazne zatvora je, uz čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva osobe koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, osposobljavanje zatvorenika za život u skladu sa zakonom o društvenim pravilima.

Kaznena tijela zatvorskog sustava poduzimaju sve kako bi život zatvorenika tijekom izvršavanja kazne zatvora bio što sličniji postojećim općim životnim okolnostima te odgovarajućim programima izvršavanje kazne pomaže zatvoreniku da razvije osjećaj odgovornosti.