1. Kojim propisima je propisano stručno osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa?

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa je propisano posebnim zakonima i to Zakonom o radu, Zakonom o državnim službenicima, Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakonom o poticanju zapošljavanja). Radno iskustvo te vježbenički/pripravnički staž propisan je posebnim propisima pa se i mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa provodi sukladno s posebnim propisom.

Obrazloženje:
Sukladno odredbi članka 59. Zakona o radu (NN, broj 93/14.) ako je stručni ispit ili radno iskustvo, zakonom ili drugim propisom utvrđeno kao uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja, poslodavac može osobu koja je završila školovanje za takvo zanimanje primiti na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (stručno osposobljavanje za rad).
Razdoblje stručnog osposobljavanja ubraja se u pripravnički staž i radno iskustvo propisano kao uvjet za rad na poslovima radnog mjesta određenog zanimanja.
Stručno osposobljavanje za rad može trajati najduže koliko traje pripravnički staž.
Ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije propisano, na osobu koja se stručno osposobljava za rad, primjenjuju se odredbe o radnim odnosima ovoga i drugih zakona, osim odredbi o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće te prestanku ugovora o radu.
Ugovor o stručnom osposobljavanju za rad mora se sklopiti u pisanom obliku.
Zakon o poticanju zapošljavanja (NN, broj: 57/12 ,120/12 i 16/17) propisuje člankom 1. korištenje mjere aktivne politike u zapošljavanju prema posebnom propisu, kojom se uređuje mogućnost stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, neovisno o tome je li stručni ispit ili radno iskustvo, zakonom ili drugim propisom utvrđeno kao uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja s ciljem jačanja zapošljivosti i stjecanja znanja i vještina potrebnih za rad.
Sukladno članku 61. a Zakona o državnim službenicima (NN, broj: 92/05, 107/07, 28/08, 34/11, 49/11, 150/11, 34/12, 49/12, 37/13, 38/13, 1/15 i 138/15 - Odluka USRH, U-I-2036/2012 od 21.12.2015.), osoba bez radnog iskustva može se primiti u državno tijelo na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, u trajanju vježbeničkog staža, sukladno odredbama ovoga Zakona te sukladno stavku 3. istog članka osoba može polagati državni stručni ispit po obavljenom stručnom osposobljavanju.
Sukladno odredbi članka 53. stavak 2. Zakona o državnim službenicima vježbenički staž traje 12 mjeseci.
Sukladno članku 93. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (NN, broj: 86/08 i 61/11), na prava i obveze osobe na stručnom osposobljavanju primjenjuju se odredbe o vježbenicima propisane Zakonom. Na temelju odredbe članka 88. Zakona, osoba na stručnom osposobljavanju dužna je ispit položiti najkasnije do isteka stručnog osposobljavanja.