2. Koja je svrha mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa?

Svrha mjere stručnog osposobljavanja jest stjecanje radnog iskustva kako bi se ubuduće osobe mogle zaposliti s odgovarajućim radnim iskustvom, a ne kao vježbenici.

Obrazloženje:
Zakon o poticanju zapošljavanja (NN, broj: 57/12 ,120/12 i 16/17) propisuje člankom 1. korištenje mjere aktivne politike u zapošljavanju prema posebnom propisu, kojom se uređuje mogućnost stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, neovisno o tome je li stručni ispit ili radno iskustvo, zakonom ili drugim propisom utvrđeno kao uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja s ciljem jačanja zapošljivosti i stjecanja znanja i vještina potrebnih za rad.

Stjecanje potrebnog radnog iskustva, koje je propisano kao uvjet za rad na poslovima radnog mjesta određenog zanimanja, ne obvezuje osobe na stručnom osposobljavanju za polaganje stručnog ispita odnosno državnog stručnog ispita. Međutim, osobe mogu pristupiti polaganju državnog stručnog ispita pod propisanim uvjetima. Slijedom toga svrha mjere stručnog osposobljavanja je stjecanje potrebnog radnog iskustva, koje je propisano kao uvjet za rad na poslovima radnog mjesta određenog zanimanja.