11. godišnja Konferencija Udruženja centara za izobrazbu službenika zatvorskih sustava – EPTA

Slika /slike/Zatvorski sustav/Centar za izobrazbu/11. EPTA _3.jpg
11. godišnja Konferencija Udruženja centara za izobrazbu službenika zatvorskih sustava – EPTA  održana u Francuskoj 13. i 14. lipnja 2018.

Centar za izobrazbu zatvorskog sustava i probacije RH je aktivni član Udruženja centara za izobrazbu službenika zatvorskih sustava – EPTA (The European Penitentiary Training Network) od njegovog osnutka 2010. godine., te predstavnici hrvatskog zatvorskog sustava redovno sudjeluju i doprinose godišnjim konferencijama i cjelokupnom radu Udruženja.
 
EPTA udruženju ove godine svečano su pristupile još četiri nove zemlje članice: Estonija, Finska, Moldavija i Portugal te od lipnja ove godine EPTA udruženje ima ukupno 25 zemalja članica. Nadalje, u Agenu je donesena odluka da predsjedanje EPTA-om, od Francuske, koja je predsjedala tijekom 2018. godine, u 2019. godini preuzima Rumunjska te će sljedeća godišnja konferencija biti organizirana u Rumunjskoj.
 
Od lipnja 2018. do svibnja 2021. godine Upravno vijeće EPTA-e čine predstavnici Poljske, Francuske, Švedske, Irske i Rumunjske a članovi Upravnog vijeća tijekom navedenog razdoblja usko će surađivati s  dvije međunarodne organizacije Europris-om i Nizozemskim helsinškim odborom.
 
Na 11. godišnjoj konferenciji, koja se ove godine održala u Agenu u Francuskoj od 13. do 14. lipnja 2018. godine u organizaciji the National Correctional Administration Academy Francuske, koja ove godine predsjeda EPTA udruženjem, sudjelovala je predstavnica Centra za izobrazbu zatvorskog sustava Republike Hrvatske. Tema ovogodišnje Konferencije bila je „Dinamička sigurnost i pozitivni odnos zatvorenika i zatvorskih službenika“ te su prezentacije radova na navedenu temu održali predstavnici iz 11 zatvorskih sustava zemalja sudionica Konferencije. Na Konferenciji je prisustvovalo ukupno 57 delegata iz 24 različite zemlje (zemlje članice i zemlje promatrači). Osim predstavnika zemalja članica EPTA-e Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Eurpris-a, Međunarodnog udruženja kaznenih i zatvorskih sustava – ICPA, Međunarodnog udruženja izobrazbe zatvorskih sustava – IACTP, Vijeća penološke suradnje Vijeća Europe – PC-CP, Nizozemskog helsinškog odbora te predstavnici zastupanja javnog interesa u međunarodnoj pravosudnoj suradnji – JCI.
 
Konferencija je sadržavala prezentacije, radionice, rezultate provedenih istraživanja u području dinamičke sigurnosti, obilazak ÉNAP trening centra (École nationale dؘ administration pȇnitentiare), izložbu i obilazak zgrada za simulaciju za obuku protupožarne zaštite i za simulaciju za obuku pretraga i intervencija u kriznim situacijama.